Χωρίς συζήτηση για χρέος και εποπτεία το Eurogroup

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Για τα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού μετατίθενται οι οριστικές αποφάσεις για την δεύτερη φάση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και τον ακριβή τρόπο επιτήρησης μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με τέσσερις πηγές της ευρωζώνης που μίλησαν στo star.gr πριν το Σαββατοκύριακο, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. 

Των αποφάσεων θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια δύσκολη τεχνική προετοιμασία, όμως ακριβώς το μέγεθος του εγχειρήματος αποδεικνύει πως πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη η διασύνδεση της ελάφρυνσης με την πορεία του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) - αυτό που ονομαζόταν και γαλλική μέθοδος. 

Κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στο star.gr την Πέμπτη εξήγησε ότι «εργαζόμαστε πάνω σε ένα τεχνικό μηχανισμό που θα συμβιβάσει τα μέτρα ελάφρυνσης με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, καθώς υπάρχουν ακόμα διαβαθμίσεις σε ό,τι αφορά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους». Σημείωσε δε ότι «είναι εξαιρετικά τεχνική δουλειά» και «ίσως έχουμε κάτι να συζητήσουμε στο Eurogroup τον Απρίλιο».  Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι αναμένει τις αποφάσεις των Ιούνιο, όπως τότε αναμένει τις αποφάσεις και για την επιτήρηση. Απέρριψε δε κατηγορηματικά ότι υπάρχει στο τραπέζι οποιαδήποτε σκέψη η συζήτηση για επέκταση του προγράμματος πέραν της 20ης Αυγούστου: «το είδα στον ελληνικό Τύπο και με εξέπληξε πάρα πολύ, δεν το έχω ξανακούσει πουθενά».

Η μικρή αυτή μετακίνηση στο αρχικό προγραμματισμό, έχει μικρή μόνο επίπτωση στην όλη διαδικασία τερματισμού του τρίτου ελληνικού προγράμματος στις 20 Αυγούστου του 2018 και οφείλεται εν πολλοίς στο σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης και των αντίστοιχων επιτροπών στο γερμανικό κοινοβούλιο. Έτσι κι αλλιώς όμως η γερμανική πολιτική είναι επί της ουσίας ευθυγραμμισμένη, το τι θα γίνει στη δεύτερη φάση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι λίγο πολύ γνωστό. Το χρέος κατέστη διαχειρίσιμο με το PSI και την επαναγορά του 2012, και το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο του μέρος ανήκει πια στον ESM/ EFSF διευκολύνει εξαιρετικά τα πράγματα. 

Γενικώς, η συμφωνία που έχει επιτευχθεί και τελεί σε γνώση του star.gr είναι πως «η γενική αρχή της μη αντιστροφής των συμφωνηθέντων και υλοποιηθέντων μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να τηρηθεί στη μελλοντική σχέση με την ΕΕ». 

Στην πράξη οι 19 Υπουργοί αύριο αναμένεται να έχουν μια σύντομη μόνο συνεδρίαση, όπου για την Ελλάδα θα ειπωθούν ελάχιστα. Οι 19 θα ακούσουν από την τρόικα, το πόσο καλά εξελίχθηκε η αποστολή προγραμματισμού που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αν και κάποια από τα κράτη μέλη θα θελήσουν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο που αφορά την απασχόληση των συμβασιούχων στο ελληνικό δημόσιο. Στις Βρυξέλλες η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι ακόμα γνωστή μεταξύ των ανωτάτων κλιμακίων και χωρίς να προεξοφλείται ότι θα είναι και αντίθετη με τα συμφωνηθέντα, ξυπνά μνήμες της περιόδου της εκτροπής 2006-2009. Εξάλλου ο τρόπος με τον οποίο η τότε κυβέρνηση χειρίστηκε την απασχόληση και τη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου, θεωρείται ως «ό,τι το πιο καταστροφικό από δημοσιονομικής πλευράς». 

Το Eurogroup Working Group εργάζεται εδώ και δύο εβδομάδες σε ένα λογιστικό πρότυπο για το πως θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω κάποια περιθώρια των επιτοκίων, πως θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων ( ΑNFAS / SMPs), πως θα επιμηκυνθούν ορισμένες ωριμάνσεις τίτλων κτλ. Μέσα στις επιλογές συνεχίζει και βρίσκεται η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ. Το νέο στοιχείο είναι πως αφενός η εκτέλεση των μέτρων αυτών θα είναι σταδιακή, αφετέρου θα διασυνδεθεί με την εξέλιξη του ΑΕΠ διαχρονικά (γαλλικό σχέδιο -που όπως είπαμε είναι γαλλικό μόνο στο όνομα), αφετέρου η εκτέλεσή τους θα συνδεθεί με την παραμονή της χώρας στον ορθό δρόμο σε επίπεδο δημοσιονομικών και μεταρρυθμίσεων. 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top