Συμφωνία… ώρα μηδέν: Ο Ντάισελμπλουμ κρατά το κλειδί – Τι δέχεται και τι απορρίπτει η Γερμανία

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Στα χέρια του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ βρίσκεται η διαπραγμάτευση ΕΕ - ΔΝΤ για μια συμφωνία που θα επιτρέψει την σύναψη ενός προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ, ώστε χωρίς περιττές εκπλήξεις, να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος ο Πιέρ Μοσκοβισί προέβη στην συγκεκριμένη αποκάλυψη, χθες κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της ΕΕ. Ο Επίτροπος είπε συγκεκριμένα για τις 15 μέρες που έχει ο Πρόεδρος στα χέρια του, εξηγώντας ότι δεν είναι η Κομισιόν αυτή που παίρνει τις αποφάσεις αλλά τα κράτη μέλη. Υπό την ίδια έννοια, ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει αυτή τη στιγμή να κάνει κάποια παρέμβαση στoν Σόιμπλε για να «αλλάξει στάση». Η Γερμανία έχει υπογράψει τη ίδια συμφωνία που έχει υπογράψει και το ΔΝΤ, της 25ης Μαΐου του 2016 και τώρα εναπόκειται στον ΕSM να ετοιμάσει την απαραίτητη σαφήνεια και τεκμηρίωση των γνωστών μεσοπρόθεσμων μέτρων, αλλά και του EWG να συμφωνήσει με τον Πόουλ Τόμσεν και την ομάδα του στα στοιχεία που θα συνοδεύουν το πακέτο. 

Η Γερμανία σιωπηρά θα δεχθεί ένα σχετικά μεγάλο εύρος παρέμβασης με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αν το ΔΝΤ δεχθεί ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορεί αν είναι 1% για 50 χρόνια. Η Γερμανία και η Κομισιόν έχουν την ίδια στάση σε αυτό το ζήτημα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Μοσκοβισί χθες. 

Εξ ου, άλλωστε και η στροφή της δημόσιας ρητορικής στις μεταρρυθμίσεις.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Rolf Strauch, ένας από του αρχιτέκτονες του μηχανισμού διάσωσης και ένας εξαιρετικός οικονομολόγος, που έχει δει και δουλέψει σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στις αρχές της κρίσης για να στήσει τον EFSF και τον ΕSM δεν μίλησε τυχαία χθες στην Αθήνα, αλλάζοντας το αφήγημα. Ο Rolf Strauch είπε ξεκάθαρα ότι:

  • Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την οικειοποίηση των πολιτικών του προγράμματος, αντί να επικεντρωθεί στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η μεταρρύθμιση είναι ο κοινός παρονομαστής των επιτυχημένων χωρών του προγράμματος, όχι η ελάφρυνση του χρέους.
  • Το πρόγραμμα ESM προωθεί πολιτικές που στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, η οποία είναι επωφελής για τον πληθυσμό
  • Η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει στην κορυφή εάν το φορολογικό σύστημα τιμωρεί τον έντιμο φορολογούμενο: Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης θα συμβάλει στη μείωση των ονομαστικών φορολογικών συντελεστών και στην κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης ομοιόμορφα.
  • Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας βελτιώνεται, αλλά η δανειοδοτική δραστηριότητα παραμένει υποτονική. Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από την ELA, η οποία είναι δαπανηρή και το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Και, τέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί ήδη και μάλιστα ιδιαίτερα από την ελάφρυνση του χρέους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης: «Τα χαμηλά επιτόκια μας δημιούργησαν κάθε χρόνο έναν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο, περίπου 10 δισ. Ευρώ το 2016 μόνο, κοντά στο 6% του ΑΕΠ». Όλα αυτά εξασφαλίστηκαν από το 2011 ως το 2012. Τώρα η συζήτηση για το χρέος δεν έχει άλλη επίπτωση στον προϋπολογισμό, ούτε για αυτή την κυβέρνηση, ούτε για την επόμενη. 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top