Διελκυστίνδα Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ για το χρέος: Αντίστροφη μέτρηση 35 ημερών για κρίσιμες αποφάσεις

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Διελκυστίνδα Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ για το χρέος: Αντίστροφη μέτρηση 35 ημερών για κρίσιμες αποφάσεις

Η τεχνική οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τα οποία συναποφάσισαν ΕΕ και ΔΝΤ στις 25 Μαϊου του 2016 και προορίζονται προς εκτέλεση στο τέλος του προγράμματος το φθινόπωρο του 2018, αποτελούν αντικείμενο εντατικών συζητήσεων μεταξύ στελεχών της Κομισιόν, του ΕSM, της EKT και του ΔΝΤ. 

Σύμφωνα πηγή των Βρυξελλών που έχει εξαιρετικά καλή γνώση των συζητήσεων, ο στόχος είναι οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών και το ΔΝΤ να έχουν πλήρη αντίληψη του τι μπορεί να γίνει ως τη Δευτέρα 15 Μαΐου, οπότε και συνεδριάζει και πάλι η ομάδα εργασίας του Εurogroup (EWG) και στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών να δώσουν τις τελευταίες πολιτικές κατευθύνσεις στο Εurogroup στις 22 Μαΐου. 

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έδωσε πρόσφατα κοινοτικός αξιωματούχος και δεδομένου ότι της έγκαιρης εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα πρέπει να προηγηθεί η απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ για σύναψη χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα, η οριστικοποίηση του πακέτου για τα μέτρα μεσοπρόθεσμης αναδιάρθρωσης θα πρέπει να έχει γίνει πριν από τις 15 Ιουνίου (οπότε και συνεδριάζει το Εurogroup στο Λουξεμβούργο). 

Το συνολικό χρονοδιάγραμμα, μαζί με τις κοινοβουλευτικές εγκρίσεις και την νομοθέτηση των μέτρων από ελληνικής πλευράς δεν θα ξεπεράσει τις 6 εβδομάδες. 

Στις Βρυξέλλες, η ίδια καλά πληροφορημένη πηγή, σχολιάζοντας μια πρόσφατη φράση της Κριστίν Λαγκάρντ: «Ένας κατάλογος εστιατορίου δεν έχει μόνο τις επιλογές ψάρι ή κρέας». Εξήγησε ότι όταν οι συζητήσει έχουν ολοκληρωθεί «το μενού θα λέει τι είδους ψάρι, πως θα είναι ψημένο και με τι θα είναι γαρνιρισμένο». Στην πράξη οι εξήγηση των Βρυξελλών είναι πως η λίστα της 25ης Μαΐου εκτός από τις επικεφαλίδες των μέτρων θα περιγράφει και τη συνταγή. 

Η λίστα ως γνωστόν περιέχει την επιλογή της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, την επαναγορά των διμερών δανείων από τα κράτη μέλη, την επέκταση ωρίμανσης δανείων, τις μετατροπές των επιτοκίων και την χρηματοδότηση όλων των παραπάνω από χρήματα που θα μείνουν στο πακέτο των 86 δις και τις επιστροφές άλλων 8 ως 10 δις από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων. 

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η απόφαση για εξομάλυνση της αποπληρωμής και ελάφρυνση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας είναι δεδομένη με την σύναψη του προγράμματος τον Ιούλιο - Αύγουστο του 2015 και η φόρμουλα που έχει επιλεγεί, έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων. Παρομοίως οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι ορισμένοι ακόμα και σήμερα που οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, επιμένουν να παρερμηνεύουν τη στάση της Γερμανίας και να δίνουν στην όλη συζήτηση διαστάσεις που δεν έχει.

Υπενθυμίζουν δε ότι η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και ο Πόλ Τόμσεν έχουν πρόσφατα δηλώσει ότι στη βάση της μόνης ειλημμένης απόφασης το τελικό μέγεθος (scope) της αναδιάρθρωσης θα αποφασιστεί το 2018. Κατά συνέπεια, όσο δύσκολες και αν είναι οι τεχνικές συζητήσεις, όσο πυκνές και αν είναι (και σε όποιο επίπεδο και αν είναι) οι συναντήσεις των αρμοδίων τον επόμενο μήνα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και για μια ακόμη φορά θα είναι εξαιρετικά καλό για την Ελλάδα, χωρίς να βλάπτει κανένα άλλο κράτος που τη στηρίζει με την πρωτοφανή αλληλεγγύη των εξαιρετικά χαμηλότοκων δανείων 7 χρόνια τώρα. 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top