Ρεκόρ δεκαετίας: Για πρώτη φορά ανάπτυξη σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης!

Οι προβλέψεις της Κομισιόν κάνουν λόγο για ανάπτυξη το 2016, το 21017 και το 2018

Ρεκόρ δεκαετίας: Για πρώτη φορά ανάπτυξη σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης!

Η ανάπτυξη συνεχίζεται, εν μέσω αβεβαιοτήτων, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, τις οποίες παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την Κομισιόν όλα τα κράτη μέλη θα καταγράψουν ανάπτυξη για το 2016, 2017 και 2018 (για πρώτη φορά σε μια δεκαετία) οι οικονομίες τους αποδείχθηκαν ανθεκτηκότερες, όμως οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από ποτέ.

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ αυξάνεται για 15 συναπτά τρίμηνα, η απασχόληση τον ίδιο, η ανεργία μειώνεται, αν και παραμένει σε επίπεδα μεγαλύτερα από πριν την κρίση και η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ο βασικός κινητήριος παράγωντας. Οι επενδύσεις αυξάνονται, αλλά είναι ακόμα περιορισμένες.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα φτάσει το 1,6% το 2017 και 1,8% το 2018, κατι που συνιστά βελτίωση της πρόβλεψης από το φθινόπωρο, λόγω της καλύτερης απόδοσης στο δεύτερο μισό του 2016 και τη δυναμική εκκίνηση του 2017.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί: "με την αβεβαιότητα.. σε τόσο υψηλά επίπεδα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία πολιτικής για τη στήριξη της ανάπτυξης. Πάνω απ `όλα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη της θα είναι αισθητά σε όλα τα μέρη της ζώνης του ευρώ και όλα τα τμήματα της κοινωνίας."

Η ιδιαίτερα υψηλή αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προβλέψεις οφείλεται στις  προθέσεις της νέας διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών σε βασικούς τομείς πολιτικής που δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, καθώς και τις πολυάριθμες εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος στην Ευρώπη, αλλά και την επερχόμενη διαπραγμάτευση για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ισοζύγιο των κινδύνων παραμένει αρνητικό σημειώνει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει η ραχοκοκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, και υποστηρίζεται από τη συνεχή βελτίωση της απασχόλησης και αύξηση της ονομαστικής αξίας των μισθών.

Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται και τον περιορισμό της αύξησης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών αυτό το έτος και το επόμενο, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να επιβραδυνθεί.

Επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά μόνο μέτρια, και υποστηρίζονται από μια σειρά παραγόντων, όπως το πολύ χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και η ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη υποστηρίζουν ολοένα και περισσότερο τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Συνολικά, οι επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,9% φέτος και κατά 3,4% το 2018 (2,9% και 3,1% στην ΕΕ).

Ωστόσο, το μερίδιο των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ παραμένει χαμηλά σε σχέση  με τις αρχές του 2000 (20% το 2016 σε σύγκριση με 22% το 2000-2005).

Η οικονομική ανάκαμψη εξακολουθεί να έχει ισχυρή θετικά αποτελέσματα στις αγορές εργασίας, μετά από εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε πολλά κράτη μέλη. Η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερή, αν και ελαφρώς λιγότερο δυναμική το 2017 και το 2018 σε σχέση με πέρυσι. Το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω, από 10,0% το 2016 σε 9,6% φέτος και 9,1% το 2018. Στην ΕΕ ως σύνολο, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 8,5% το 2016 σε 8,1% αυτό το έτος και στο 7,8% το 2018. Αυτά είναι τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας από το 2009, αλλά παραμένουν πάνω από τα επίπεδα προ της κρίσης.

Τέλος το δημόσιο έλλειμμα  στο σύνολο της ζώνης του ευρώ και ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2017 και το 2018. Το δημόσιο έλλειμμα για τη ζώνη του ευρώ αναμένεται να μειωθεί από 1,7% του ΑΕΠ πέρυσι σε 1,4% το 2017 και το 2018. Η μείωση αυτή αντανακλά τη μείωση των δαπανών για τόκους και οφείλεται στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Αντικατοπτρίζει επίσης περαιτέρω τη βελτίωση στην αγορά εργασίας: οι περισσότεροι άνθρωποι πληρώνουν τους φόρους και τις εισφορές, και λιγότεροι λαμβάνουν κοινωνικές παροχές. Ο δε λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σταδιακά από 91,5% το 2016 σε 90,4% το 2017 και 89,2% το 2018.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top