Όλα τα σενάρια για την ενδεχόμενη συμφωνία θεσμών - Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες

Το πλεόνασμα του 3,5 % για 5 χρόνια και ο χρόνος που πιέζει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται μετά από 3.30 ώρες συνεδρίασης,  η πολυμερής συνάντηση Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους  των θεσμών. Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες  Θάνος Αθανασίου, το γεγονός ότι διαρκεί αρκετή ώρα η συνάντηση μπορεί να θεωρηθεί θετικό, καθώς η πρόθεση είναι να υπάρξει συμφωνία και όχι «να τα σπάσουν».    

Όπως πρόσθεσε πάντως, για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα θα πρέπει να υπάρξει  μια βάση τουλάχιστον συμφωνίας,       

Το πρώτο σενάριο για την επίτευξη  συμφωνίας στην πολυμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι να συμφωνηθεί στόχος  πλεονάσματος  3,5% για 5 χρόνια ή  εναλλακτικά, στην ηπιότερη εκδοχή που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, το ίδιο ποσοστό πλεονάσματος (3,5%) για 3 χρόνια

Ένα δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι η διαφορά στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ( το οποίο επιμένει στη  μείωση συντάξεων και αφορολόγητου)  με το στέλεχος της Κομισιόν Μ. Μπούτι να έχει στα χέρια του τις χειμερινές προβλέψεις, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν την Δευτέρα.  Σύμφωνα με αυτές  υπάρχει ένα «θηριώδες» πλεόνασμα λόγω των φορολογικών μέτρων του 2017, που μέρος του μπορεί να μεταφερθεί το 2017. Το αν  βέβαια θα πειστεί το ΔΝΤ από αυτό το επιχείρημα είναι άλλο ζήτημα.    

Η όποια λύση πάντως θα εφαρμοσθεί με μέτρα σε δόσεις, με άλλα μέτρα δηλαδή να θεσμοθετούνται τώρα και άλλα μετά το πρόγραμμα (σε 1 -1,5 χρόνο) ώστε να υπάρχει και πολιτικό περιθώριο.  Στην πράξη είτε θα θεσμοθετηθεί τώρα το αφορολόγητο και μετά θα ακολουθήσει ο «κόφτης» για τις συντάξεις είτε θα συμβεί το αντίθετο.                   

Ο χρόνος όμως πιέζει, παρότι ο Ντάισελμπλουμ σήμερα προσπάθησε να «αποδραματοποιήσει» την κατάσταση, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ακόμη χρήματα. Αλλά μέχρι το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου  ουσιαστικά θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση, καθώς στις  24 Φεβρουαρίου διαλύεται το κοινοβούλιο της Ολλανδίας λόγω εκλογών. Θεωρητικά,  μπορεί  η συζήτηση να παραπεμφθεί τον Απρίλιο, αλλά με δεδομένο ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει 6 δις ευρώ, η κατάσταση θα είναι πλέον οριακή. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top