Παρέμβαση από Κομισιόν: Καλύπτει ΕΛΣΤΑΤ και Γεωργίου - Ηχηρή αντίδραση από Μαξίμου

Επιστολή Μοσκοβισί-Ντομπρόβσκις σε Τσακαλώτο: Απόλυτα ακριβή τα στοιχεία για το έλλειμμα της περιόδου 2010-2015 - Πρώτη ανάρτηση: 14.33

Ηχηρή παρέμβαση υπέρ της ΕΛΣΤΑΤ και του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το Μαξίμου να απαντά άμεσα και σε υψηλούς τόνους καλώντας την Κομισιόν εάν έχει στοιχεία για την υπόθεση να τα καταθέσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, η Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τισέν έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως η ΕΛΣΤΑΤ μετέφερε σωστά και αξιόπιστα τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία στην Ευρωπαϊκή EUROSTAT την περίοδο 2010-2015.

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω οποιαδήποτε απορία και να μεταφέρω την άποψη της Επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την EUROSTAT, πως τα δεδομένα του χρέους του Ελληνικού χρέους για την περίοδο 2010-2015, είναι πλήρως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στη EUROSTAT, σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιόδους» υπογράμμισε η Βελγίδα Επίτροπος.

Η ίδια, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η Επιτροπή δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά ζητήματα κρατών-μελών και πρόσθεσε: «Θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για δηλώσεις στα ΜΜΕ για την υπόθεση (της ΕΛΣΤΑΤ) που φαίνονται να μην δέχονται την εγκυρότητα των δημοσιονομικών στοιχείων, στα οποία βασίστηκε η δημοσιονομική υποστήριξη».

Όπως τόνισε, οι ισχυρισμοί για ενδεχόμενη παραποίηση των στατιστικών μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία των Ελληνικών Στατιστικών: «Η θέση μας ξεκάθαρη, καλούμε τις ελληνικές Αρχές να κινητοποιηθούν και να αμφισβητήσουν δημοσίως τις υπόνοιες για παραποίηση των στατιστικών 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από τέτοιες κατηγορίες».

Παράλληλα, η Τισέν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η μη συμμόρφωση της Ελλάδας στο εν λόγω θέμα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στη 2η αξιολόγηση.

«Τα αξιόπιστα στοιχεία είναι η βάση οποιασδήποτε οικονομικής πολιτικής συζήτησης» σημείωσε με νόημα.

Κοινή Επιστολή Τίσεν-Ντομπρόβσκις-Μοσκοβισί σε Τσακαλώτο

Η Κομισιόν δεν έμεινε στα λόγια όσον αφορά το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Με κοινή επιστολή που υπογράφουν η Επίτροπος Μαριάν Τίσεν, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και εστάλη στ��ν Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κυβέρνηση καλείται να καταρρίψει δημοσίως τις υπόνοιες για παραποίηση των στατιστικών 2010-2015, να διατηρήσει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να δεσμευτεί στην εγκυρότητα των στατιστικών του 2012.

Η απάντηση της κυβέρνησης: Έχετε στοιχεία; Καταθέστε τα στην Ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνετε το έργο της!

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση, με την Όλγα Γεροβασίλη να ξεκαθαρίζει πως ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη απαντήσει στην επιστολή που εστάλη από την Κομισιόν.

«Ο υπουργός Οικονομικών, ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν, στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπό��εση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση» σημειώνει η κα Γεροβασίλη.

«Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα» επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσθέτει: «Ο Υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωσ�� να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της».

Όσον αφορά τα περί ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ, η κα Γεροβασίλη επισημαίνει ότι ο κ. Τσακαλώτος «καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ».

«Ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης. Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του» καταλή��ει η κα Γεροβασίλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top