Βέλη σε Καμμένο από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις συμβάσεις των hotspot

«Γιατί δεν επιλέχθηκαν ντόπιες επιχειρήσεις για την τροφοδοσία και τη σίτιση;»

Κριτική στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για τις συμβάσεις τροφοδοσίας και σίτισης άσκησαν 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στη Βουλή.

Οι κ. Σεβαστάκης, Μιχαηλίδης και Πάλλης κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αλλά και τους υπουργούς Επικρατείας και Εσωτερικών για τις εταιρείες που προκρίθηκαν για τη σίτιση στα κέντρα φιλοξενίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «παραδόξως λείπει η συμμετοχή τοπικών μονάδων τροφοδοσίας και σίτισης» και ζητούν να μάθουν εάν θα αναπροσαρμοστούν τα κριτήρια επιλογής, επισημαίνοντας πως η μη επιλογή τοπικών επιχειρήσεων είναι αντίθετη με την αρχή της νησιωτικότητας και το κριτήριο της εντοπιότητας.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Θέμα: Η ενίσχυση των οικονομιών των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση μέσα από συγκεκριμένες δράσεις

Η προσφυγική κρίση πέραν της προφανούς ανθρωπιστικής διάστασης, δημιουργεί πολύπλευρες πιέσεις τόσο στις κρατικές δομές όσο και στις δομές που σχετίζονται με την παραγωγή και τις παραγωγικές δραστηριότητες. Στα νησιά του Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου, στη Σάμο, Λέσβο και Χίο, εμφανίζεται σημαντικότατη μείωση του τουριστικού ρεύματος που εκφράζεται με τη συντριπτική μείωση των προκρατήσεων αλλά και τα συναγόμενα από τη εμπειρία των επαγγελματιών από την συμμετοχή τους στις διεθνείς εκθέσεις.

Η γενική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής είναι η στήριξη των τοπικών κοινωνιών οι οποίες σε γενικές γραμμές, έχουν επιδείξει μια εξαιρετική πολιτισμική αντοχή και ποιότητα. Σύμφωνα με τη σύναψη σύμβασης (βάσει και του Ν.4368/2016, άρθρο 96), στις εταιρείες που προκρίθηκαν για την παροχή σίτισης στα Χοτ-σποτ στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο, παραδόξως λείπει η συμμετοχή τοπικών μονάδων τροφοδοσίας και σίτισης.

Με την αίσθηση ότι το φαινόμενο της μη επιλογής τοπικού προμηθευτή είναι εκτεταμένο αλλά και αντίθετο με την αρχή της νησιωτικότητας και το κριτήριο της εντοπιότητας, και με δεδομένη την δέσμευση στελεχών της Κυβέρνησης κατά τις συναντήσ��ις τους με τους τοπικούς φορείς και τους Βουλευτές των ως άνω νησιών για ανταποδοτική στήριξη της τοπικής οικονομίας,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Πώς σκοπεύει να αναπροσαρμόσει τα κριτήρια επιλογής για την τροφοδοσία των ΚΕΠΥ- «Χοτ σπότ» (για παράδειγμα κριτήρια ISO κ.λπ.), ώστε να περιλαμβάνονται στους διαγωνισμούς και να επιλέγονται οι τοπικοί προμηθευτές;
2) Ποια είναι τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει κάθε εμπλεκόμενο Υπουργείο και οι υποκείμενοι μηχανισμοί του, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, καθώς και ποιος είναι ο βραχυπρόθεσμος, αλλά και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός ώστε η τοπική οικονομία να έχει σαφή και ενισχυμένο ρόλο στη λειτουργία των δομών διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος;


Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σεβαστάκης Δημήτριος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Πάλλης Γεώργιος

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top