Παρασκευόπουλος: Αβάσιμα τα όσα λέγονται για μαζικές αποφυλακίσεις και φωτογραφικές διατάξεις

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ'

Παρασκευόπουλος: Αβάσιμα τα όσα λέγονται για μαζικές αποφυλακίσεις και φωτογραφικές διατάξεις

​Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται -μετά την ολιγόλεπτη διακοπή που αποφάσισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου λόγω έλλειψης απαρτίας- η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Γ' Τύπου με την διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης στον Σάββα Ξηρό να προκαλεί αντιδράσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος από το βήμα της Βουλής υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, χαρακτήρισε «οφθαλμοφανώς αβάσιμα τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι για μαζικές αποφυλακίσεις» και απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί φωτογραφικών διατάξεων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επέμεινε ότι οι ευνοούμενοι των ρυθμίσεων είναι πολλοί και δεν αφορούν μόνο δύο ανθρώπους στον Κορυδαλλό που θα ω��εληθούν, αλλά και άλλους που βρίσκονται σε άλλες φυλακές.

«Είναι συκοφαντία ότι κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις είναι διάλογος με τρομοκράτες, εξεγερμένους κ.λπ. Το νομοσχέδιο πρώτα καταρτίστηκε και μετά υπήρξαν οι αντιδράσεις» είπε ο κ.Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι στόχοι του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση των όρων κράτησης και η αποσυμφόρηση των φυλακών.

«Το νομοσχέδιο ενισχύει ταυτόχρονα τον ανθρωπισμό στις φυλακές, αλλά και την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε επίσης ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που εισάγονται εξαιρέσεις και νομοθετήματα με βάση κοινωνικά αιτήματα της εποχής, ούτε είναι πρωτοφανές θέμα να γίνεται διάλογος με κρατουμένους ή εξεγερμένους».
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την εξέγερση των κρατουμένων το 1990 στις φυλακές Κορυδαλλού, που ζητούσαν διάλογο με τον υπουργό Δικαιοσύνης της ΝΔ, Αθανάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος «έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες και έκανε διάλογο με τους κρατουμένους». «Τους κάλεσε στο υπουργείο. Τους κέρασε και πίτσες. Ως προϊόν του διαλόγου προέκυψε ένα νομοσχέδιο που έκανε ρυθμίσεις με κάποια από τα αιτήματά τους» ανέφερε.

Ακόμα, επικαλέστηκε την εξέγερση του 1996 στις φυλακές της Πάτρας, όπου ο τότε υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος «προς τιμή του, αντί να δώσει εντολή να μπει η αστυνομία στις φυλακές της Πάτρας, έκανε διάλογο, έγινε η συζήτηση, προέκυψε νομοθέτημα που δέχτηκε τα περισσότερα αιτήματα των κρατουμένων».

«Ο νόμος καταξιώθηκε και οι ρυθμίσεις του ισχύουν ως σήμερα. Πώς μπορεί στον σημερινό ελληνικό πολιτισμό να εμφανίζεται ο διάλογος ως επάρατος;», επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Επίσης, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περίπου 2 εκατ. ευρώ (1.423.000 ευρώ συν τους τόκους) για καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με συνθήκες κράτησης και την αδυναμία περίθαλψης των κρατουμένων.

Ακόμη ο κ.Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής λέγοντας ότι «γενικά, επί του δέοντος, πιστεύω ότι σε κρίσιμες συνεδριάσεις και ζητήματα της Βουλής θα πρέπει να χορηγείται άδεια σε κρατούμενους Βουλευτές, προκειμένου να παρίστανται».

ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΥΛΗ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top