Βενιζέλος: Πρόσω ολοταχώς για νέο διάλογο για την ΑΟΖ χωρίς εχθρικές διαθέσεις για άλλες χώρες

Συνάντηση του έλληνα ΥΠΕΞ με τον αιγύπτιο ομόλογό του

Την επιθυμία του να «ξαναρχίσουν συνομιλίες σε τακτές επαφές και πολύ σύντομα να διοργανωθεί μια κοινή επιτροπή» για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών στη Μεσόγειο εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ναμπίλ Φαχμί μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κ��ιρο.

Ο Αιγύπτιος υπουργός τόνισε τη βούλησή του για την περαιτέρω ανάπτυξή των διμερών σχέσεων Ελλάδας –Αιγύπτου, άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου, ενώ υποστήριξε το δικαίωμα της χώρας του να προασπίζεται τα συμφέροντά της, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο που μπορεί να εγερθεί σε τρίτες χώρες.

Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά, του μιλώντας για τις θαλάσσιες ζώνες τόνισε πως οι θέσεις των δύο χωρών «είναι ταυτόσημες», πως προωθείται μια «ευρύτερη πρωτοβουλία Ελλάδας-Αιγύπτου - Κύπρου» επί του θέματος και πως σχεδιάζεται να συγκληθούν «το ταχύτερο» οι Ομάδες Εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό κοινών κριτηρίων στη σχετική συζήτηση, που ��άντως θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας.

«Η Μεσόγειος πρέπει να γίνει ένα πεδίο ειρήνης και ανάπτυξης προς όφελος της Αιγύπτου και της Ελλάδας», πρόσθεσε ο κ.Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας πως η εξυπηρέτηση του «κοινού συμφέροντος των δύο χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, δεν γεννά εχθρική προδιάθεση προς άλλη χώρα».

Οι δύο άντρες αναφέρθηκαν και στις κρίσιμες εξελίξεις στην Συρία, με τον Βενιζέλο να επαναλαμβάνει την «απερίφραστη καταδίκη του για τη χρήση των χημικών όπλων». Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε επίσης την ανάγκη διαμόρφωσης μιας απάντησης από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, «που να διαφυλάσσει και να προωθεί μια διαδικασία πολιτικής επίλυσης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top