ΠΑΣΟΚ: οι αρχηγοί συμφώνησαν για επιτροπή παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου

Επιμένει στις αντιρρήσεις του για το φορολογικό νομοσχέδιο

Η δημιουργία μια άτυπης επιτροπής από εκπροσώπους των 3 κομμάτων, η οποία θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο, συμφωνήθηκε χθες κατά τη συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου-Κουβέλη, για τον καλύτερο συντονισμό του νομοθετικού έργου και την συνεννόηση των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση από το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα και κατά περίπτωση ο αρμόδιος για κάθε θέμα που θα προκύπτει.

Ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε επίσης στη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, να σταματήσει η πρακτική της νομοθέτησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, πρακτική που όπως υποστηρίζει υποβαθμίζει το θεσμό του Κοινοβουλίου. «Η Πρότασή του έγινε αποδεκτή» υποστηρίζει η Ιπποκράτους.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ορίστηκε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Μανιάτης.

Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε από τον Ιούνιο προτείνει την δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής Στρατηγικού και Οικονομικού Σχεδιασμού, η οποία να αναλάβει τόσο την διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές μας, όσο και τον σχεδιασμό και παρακολούθηση του νέου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που χ��ειάζεται η χώρα. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει να συγκροτηθεί η Εθνική Επιτροπή Στρατηγικoύ και Οικονομικού Σχεδιασμού με επιστήμονες κύρους και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στις αντιρρήσεις του για το φορολογικό νομοσχέδιο και επισημαίνει ότι «εξυπηρετεί μόνο δημοσιονομικούς στόχους, και δεν έχει σχέση με την ολοκληρωμένη Εθνική Μεταρρύθμιση του Φορολογικού Συστήματος, που έχει ανάγκη η οικονομία και η χώρα». Διευκρινίζει επίσης, ότι « σεβόμενο τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων μας που έχει αναλάβει η χώρα, δέχτηκε να συζητήσει το νομοσχέδιο διεκδικώντας ταυτόχρονα και επιτυγχάνοντας σειρά θετικών αλλαγών στις φορολογικές κλίμακες μισθωτών – συνταξιούχων και για την ελληνική οικογένεια, τους νέους επαγγελματίες και τους αγρότες» και προαναγγέλλει ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Βουλή θα φέρει προς συζήτηση και τις υπόλοιπες προτάσεις του (π.χ. απαλλαγή για τους τόκους των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας).

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ήδη καταθέσει στην Βουλή τρεις Προτάσεις Νόμου (Ταμείο αλληλεγγύης Γενεών, Ανακούφιση Δανειοληπτών, προστασία Ευπαθών ομάδων), ενώ ακολουθεί και η Πρόταση Νόμου για την αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την καθιέρωση υποτροφιών φοιτητών με κοινωνικά κριτήρια.

Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται επίσης στην αντιμετώπιση των πρακτικών της Χρυσής Αυγής, ανακοινώνοντας ότι ο πρόεδρός του ενημέρωσε χθες Σαμαρά-Κουβέλη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με στόχο την αντιμετώπιση των ναζιστικών πρακτικών της Χρυσής Αυγής και την καταδίκη της ρατσιστικής και κοινωνικής βίας.

Στα πλαίσια αυτά ζήτησε και πάλι την άμεση προώθηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου για την ποινικοποίηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών εκδηλώσεων, καθώς και την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής για την αποτροπή της βίας και των ενεργειών παρεμπόδισης της ομαλής λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Όσον αφορά το Forum Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, ζήτημα το οποίο προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ, η Ιπποκράτους διαμηνύει:
«Είναι στρατηγική μας επ��λογή ο διάλογος για την ενότητα του πολιτικού χώρου της Κεντροαριστεράς και η συνεννόηση – κοινή δράση των προοδευτικών κομμάτων –κινήσεων και προσώπων που δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτόν, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ.

Γι΄ αυτό και το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στην πρόταση για τη δημιουργία του Forum Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, για το οποίο αρχικά συμφώνησαν τόσο η ΔΗΜΑΡ, όσο και πολλές κινήσεις, πρωτοβουλίες και προσωπικότητες.
Αποτελεί για μας δυσάρεστη εξέλιξη η χθεσινή απόφαση της ΔΗΜΑΡ, η οποία έρχεται να αναιρέσει μια συμφωνημένη πορεία σοβαρού και υπεύθυνου διαλόγου, με στόχο την πολιτική συμπόρευση. Πιστεύουμε ότι η ΔΗΜΑΡ θα επανεξετάσει το θέμα και θα αποδεχθεί έστω και εκ των υστέρων την συμμετοχή της.

Εμείς σε κάθε περίπτωση προχωράμε σε πρωτοβουλίες διαλόγου με σειρά κινήσεων του χώρου, με στόχο τη δημιουργία του Forum».
Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται ότι με απόφαση του Γραμματέα της ΚΟΕΣ συμφωνήθηκαν οι ομάδες διαλόγου για τα «κείμενα» και τις παράλληλες εκδηλώσεις εν όψει Συνεδρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top