Στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ βρίσκονται 20 πασίγνωστοι influencers, οι οποίοι ελέγχονται για φοροδιαφυγή.
20 πασίγνωστοι influencers στα δίχτυα της ΑΑΔΕ - Ανοίγουν λογαριασμούς
Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και δύο πασίγνωστα πρόσωπα της τηλεόρασης, σύμφωνα με πληροφοριίες του Action24.
«Είναι ένα επάγγελμα αρκετά δύσκολο να εντοπίσεις τη φοροδιαφυγή. Μπορεί να έχουν δείξει το συμφωνητικό τους με μια αμοιβή 500 ευρώ και η πραγματική πληρωμή τους μπορεί να είναι 5.000 ευρώ. Εκεί είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσεις εάν έχει φοροδιαφύγει ή όχι», σχολίασε στην πρωινή εκπομπή του σταθμού ο φοροτεχνικός Σπύρος Σταυρούλιας.
Τα «κόλπα» των influencers για φοροδιαφυγή - Τους «πρόδωσαν» οι καταναλωτικές συνήθειες
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ελέγχους μέσω συστημάτων και αλγορίθμων και εντοπίζει ΑΦΜ τα οποία άλλα δηλώνουν και άλλα... ξοδεύουν.
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρούλια, πολλοί από αυτούς που ελέγχονται δηλώνουν εισόδημα 20.000 ευρώ και ξοδεύουν 300.000 - 400.000 ετησίως, με τις πολυτελείς καταναλωτικές τους συνήθειες να τους «προδίδουν».
Μεταξύ αυτών των καταναλωτικών συνηθειών είναι η αγορά πολυτελών αγαθών ή υπηρεσιών, όπως τα ταξίδια.
Οι influencers από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι πρόκειται για «ανταλλαγή υπηρεσίων» και ότι δεν αμείβονται. Ανταλλάσουν, δηλαδή, τη διαμονή τους σε ένα ξενοδοχείο με μια ανάρτηση ή δημοσίευση της επιχείρησης στα social media. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, σύμφωνα με τον φοροτεχνικό.
«Η οικονομία δεν είναι ανταλλακτική. Πρέπει να κόψει ο influencer τιμολόγιο για την υπηρεσία και αντίστοιχα, παραδείγματος χάρις, το ξενοδοχείο να κόψει το αντίστοιχο τιμολόγιο, να συμψηφιστούν και να αποδοθεί ο αντίστοιχος ΦΠΑ. Υπάρχει δυνατότητα η επιχείρηση να κάνει δώρο, αλλά πρέπει να κοπεί ειδικό στοιχείο αυτοπαράδοσης για να αποδοθεί ο ΦΠΑ», επεσήμανε ο κ. Σταυρουλιάς.
«Τσουχτερά» τα πρόστιμα για τους παραβάτες - Τι προβλέπεται από τον νόμο
Για τα ονόματα που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ ο νόμος προβλέπει την ακόλουθη διαδικασία.
Αρχικά πρέπει να εκδοθεί μια εντολή ελέγχου, η οποία θα χρεωθεί σε κάποιον ελεγκτή από την ΑΑΔΕ. Το ανάλογο πρόσωπο θα κληθεί και θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα εισοδήματά του, για κάθε πίστωση στον λογαριασμό του και θα του ζητήσουν την ανάλογη δικαιολογία.
Αν δε δικαιολογηθούν θα δοθεί περίοδος 20 ημερών να επανέλθει και να δώσει δικαιολογίες. Αν δε βρει, του επιβάλλεται πρόστιμο που ισούται με το 33% επί του εισοδήματος που έχει αποκρύψει, συν 50% προσαύξηση, συν τις προσαυξήσεις από την εποχή που έπρεπε να είχε αποδοθεί ο ΦΠΑ του αδήλωτου ποσού.
«Η ΑΑΔΕ έχει και έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Ελέγχουν τις δαπάνες που έχει κάνει κάποιος, τι έχει αγοράσει, τι έχει πληρώσει κλπ. και έτσι να προσεγγίσουν το εισόδημά σου», επεσήμανε ο κ. Σταυρουλιάς.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Action24:
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.