Λαγκάρντ: Σταθερότητα τιμών, αλλά στα σημερινά υψηλά επίπεδα

Στο επίκεντρο η συζήτηση για το ψηφιακό ευρώ- Tι είναι;

Λαγκάρντ: Σταθερότητα τιμών, αλλά στα σημερινά υψηλά επίπεδα

Την προσπάθεια της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει σταδιακά το ράλυ της αύξησης τιμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές τόνισε η Πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε Ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Παραδέχτηκε πως παρόλο που ο σταδιακός αποπληθωρισμός φαίνεται να λειτουργεί και να πλησιάζει η ΕΚΤ τον στόχο της για σταθερό πληθωρισμό γύρω στο 2%, αυτό θα συμβεί στα ήδη υψηλά επίπεδα τιμών. Οι καταναλωτές δηλαδή, που έχουν δει το καλάθι του σούπερ μάρκετ να ακριβαίνει, θα δουν απλώς μείωση στον ρυθμό αύξησης των τιμών. Δεν αναμένεται να ψωνίσουν φθηνότερα, με λίγα λόγια.

Παράπονα ακούστηκαν και από Ολλανδό ευρωβουλευτή που ανέφερε πως οι τιμές στη χώρα του αυξήθηκαν κατά 10% ή και περισσότερο, παρόλο που ο μέσος όρος της Ευρωπαικής Ένωσης ήταν χαμηλότερος σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Η Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας παραδέχθηκε πως υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη και είπε πως γνωρίζει ότι κάποιες χώρες έχουν δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις. Αποδέχθηκε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μελλοντικές κρίσεις και να δρα ίσως γρηγορότερα, έριξε όμως το βάρος για την ακρίβεια των τελευταίων ετών στην περίοδο της Covid-19 και στην "αδικαιολόγητη", όπως τη χαρακτήρισε, επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία. Αυτό, τη στιγμή που στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της Ουκρανίας υπό το πρίσμα της επετείου των τριών ετών από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η συζήτηση για το ψηφιακό ευρώ, που φαίνεται να προχωρά σαν ιδέα. Η Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τους Ευρωβουλευτές να επισπεύσουν το debate πάνω στον νέο αυτό τρόπο πληρωμών για τις χώρες της ΕΕ, που θα έρθει να ενισχύσει, όπως είπε, την κυριαρχία των κρατών, τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και την καινοτομία στον χρηματοοικονομικό κλάδο στην Ευρώπη. Το ψηφιακό νόμισμα θα λειτουργεί με την ασφάλεια της ΕΚΤ και θα μειώσει τα κόστη πληρωμών ανάμεσα σε Ευρωπαίους, μειώνοντας και την εξάρτηση της ΕΕ από ξένους παράγοντες. Σήμερα κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα πληρωμών, το οποίο τις περισσότερες φορές βασίζεται σε εξωτερικούς διεθνείς παρόχους.

Τι Είναι το Ψηφιακό Ευρώ

Το ψηφιακό ευρώ υπάρχει το όραμα να γίνει ένας ηλεκτρονικός τρόπος πληρωμών που θα ισοδυναμεί με τη χρήση μετρητών, χωρίς να καταργεί όμως και τα μετρητά. Οι δύο αυτοί τρόποι πληρωμών θα συνυπάρχουν. Το ψηφιακό ευρώ θα είναι ασφαλές, ενώ θα προστατεύει και την ιδιωτικότητα του χρήστη. Βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία μελέτης και συζήτησης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top