Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου

Με εντολή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους

Πενταετές Ομόλογο

Σε νέα έξοδο στις αγορές προχωρεί η Ελλάδα με την έκδοση πενταετούς ομολόγου λήξης τον Φεβρουάριο του 2026.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έδωσε εντολή στις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale να τρέξουν το βιβλίο προσφορών.

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

Στόχος της έκδοσης είναι η άντληση ενός ποσού μεταξύ 1,5 - 2,5 δισ. ευρώ, με ένα επιτόκιο της τάξης του 0,18% -0,22%.

Σε συνέχεια των πέντε επιτυχημένων δημοπρασιών δημοσίου χρέους που πραγματοποιήθηκαν το 2020, το Ελληνικό Δημόσιο προέβη σε δύο μακροπρόθεσμες εκδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μια έκδοση δεκαετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, όπου αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο περί το 0,8%, το χαμηλότερο διαχρονικά για όλες τις εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου, και μία έκδοση 30ετούς ομολόγου τον Μάρτιο όπου αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. με επιτόκιο οριακά χαμηλότερο του 2,0%.

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών /Φωτογραφία Eurokinissi

Και οι δύο εκδόσεις υπερκαλύφθηκαν από ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση, ενώ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών ήταν μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές. 

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας με «θετική» προοπτική

Η δυνατότητα δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές ακόμα και σε χρονικό ορίζοντα 30ετίας αντικατοπτρίζει το βαθμό σημαντικής ανάκαμψης της σχετικής εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, το ύψος του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει από τα μεγαλύτερα διεθνώς, με κίνδυνο η τρέχουσα οικονομική κρίση να επιδεινώσει σαφώς τη δυναμική του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top