Αλλάζει η φορολοταρία: Έρχονται εβδομαδιαίες κληρώσεις των 5.000 ευρώ

Το ΥΠΟΙΚ θέλει να τονώσει το ενδιαφέρον για τις συναλλαγές με κάρτες

Φορολοταρία

Ριζικές αλλαγές στη φορολοταρία θέλει το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), με στόχο την τόνωση του ενδιαφέροντος των φορολογούμενων για τις συναλλαγές με κάρτες.

Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς έχει προϋπολογίσει πρόσθετα έσοδα ύψους 557 εκατομμυρίων ευρώ για το 2020.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στην περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα προχωρήσουν σε συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ύψους 30% του εισοδήματός τους, τότε οι συγκεκριμένες συναλλαγές θα αυξηθούν κατά 6,1 δισ. ευρώ.

Η πρώτη κλήρωση του 2020 για το ένα εκατομμύριο ευρώ της εφορίας

Λοταρία αποδείξεων με σπίτια, αυτοκίνητα και ποσά που θυμίζουν... Τζόκερ

Έτσι, το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται σε φορολοταρία με λιγότερους τυχερούς, αλλά μεγαλύτερα και συχνότερα έπαθλα.

Αρχικά, υπάρχουν σκέψεις να αυξηθεί το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, που διατίθεται ετησίως (1 εκατομμύριο ευρώ ανά μήνα) και οι κληρώσεις να γίνονται κάθε εβδομάδα, αντί για μήνα.

Εξάλλου, το ποσό που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος θα ανέβει: από τα 1.000 ευρώ, που είναι σήμερα, θα φθάσει τις 3.000 ή 5.000 ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των τυχερών.

Τέλος, στις προτάσεις που εξετάζονται είναι και μια φορά τον χρόνο, για παράδειγμα την Πρωτοχρονιά, να διενεργείται μια υπερ-κλήρωση όπου θα δίνεται ένα πολύ μεγάλο ποσό σε έναν υπερτυχερό.

Υπενθυμίζεται ότι στις προτάσεις, που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι να κληρώνονται και αυτοκίνητα ή σπίτια, που έχουν κατασχεθεί από το ελληνικό δημόσιο.

Τι προβλέπεται για τις ηλεκτρονικές δαπάνες

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια (εισοδηματίες), ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις, που ανέρχονται στο 30% του εισοδήματός τους. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν, η εφορία θα επιβάλει πρόστιμο με συντελεστή 22% στη διαφορά, δηλαδή μεταξύ των απαιτούμενων e-αποδείξεων και αυτών που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.

Ωστόσο, στην περίπτωση που θα πραγματοποιήσουν δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος, θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% δεν θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογουμένου για διατροφή. Θα λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα του φορολογουμένου και όχι τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Ποιες δαπάνες εξαιρούνται 

Στις δαπάνες που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του ποσοστού αυτού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα εξαιρούνται πλήρως φορολογούμενοι 70 ετών και άνω και άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top