Ζημίωσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τη ΔΕΗ οι δημοπρασίες ρεύματος

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με θεσμούς για τα ενεργειακά

ΔΕΗ λιγνιτική μονάδα

«Φρένο» στις δημοπρασίες ρεύματος, τύπου ΝΟΜΕ, που ζημίωσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, βάζει η κυβέρνηση.

Η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για τα ενεργειακά συνεχίζεται αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, όπου την Πέμπτη αναμένεται συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Οι βασικές θέσεις του υπουργείο Περιβάλλοντος στη διαπραγμάτευση είναι η διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για την βιομηχανία και ο αποκλεισμός της επανάληψης μηχανισμών τύπου ΝΟΜΕ.

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ (Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité), μέσω των οποίων η ΔΕΗ διέθετε στους ανταγωνιστές της προμηθευτές ρεύματος μερίδιο από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της, ήταν η λύση που συμφωνήθηκε μεταξύ των εταίρων και της προηγούμενης κυβέρνησης για τη συμμόρφωση της χώρας προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία υπήρξε καταδίκη για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.

Τα ΝΟΜΕ ζημίωσαν σωρευτικά τη ΔΕΗ κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και καταργήθηκαν με νόμο που ψηφίστηκε από την σημερινή κυβέρνηση.

Τα ΝΟΜΕ υιοθετήθηκαν στην Ελλάδα με το 3ο μνημόνιο, κατά το γαλλικό πρότυπο σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ των κλάδων παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Υποχρέωναν τη ΔΕΗ να πουλάει φθηνά, με τιμή εκκίνησης, που ορίζεται  από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο κόστος παραγωγής, συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχεται από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της, με στόχο την ανακατανομή μεριδίων στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταδιακή μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω του 50% μέχρι το έτος 2020.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η Κομισιόν εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα συμμόρφωσης της Ελλάδας προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι η λιγνιτική παραγωγή αφενός μεν δεν αποτελεί πλέον συγκριτικό πλεονέκτημα (αντίθετα επιβαρύνει το κόστος της ΔΕΗ), αφετέρου δε η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ως το 2028.

Συνολικά η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το ζήτημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να εξεταστεί με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, στα οποία περιλαμβάνεται η απολιγνιτοποίηση, η εκτόξευση του κόστους της λιγνιτικής παραγωγής, ο σταδιακός περιορισμός του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός και η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τα μέσα του 2020.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top