Αύξηση του ακατάσχετου ορίου για χρέη στην εφορία: Στο ΦΕΚ η απόφαση

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

εφορία φορολογικές δηλώσεις

Για δημοσίευση στο ΦΕΚ  προωθείται  η απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου,  με την οποία αυξάνονται σύμφωνα την «Εφημερίδα των Συντακτών» - υπό προϋποθέσεις - τα  ακατάσχετα όρια των λογαριασμών των οφειλετών της εφορίας,  εφόσον παραμένουν συνεπείς στην πληρωμή των ρυθμισμένων οφειλών τους.  

Είχε προηγηθεί η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, λίγο πριν διαλυθεί η Βουλή, λόγω της προκήρυξης εκλογών.   

Ανατροπή με τροπολογία: Πότε αυξάνεται το ακατάσχετο για χρέη στην εφορία

Για τον ακατάσχετο λογαριασμό προβλέπεται:

- Φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

- Ως βάση υπολογισμού της αύξησης του ακατάσχετου ορίου του λογαριασμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων που καταβάλει κάθε μήνα ο οφειλέτης για να εξυπηρετεί τις οφειλές του που έχουν ρυθμιστεί (ο οφειλέτης μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από μια ρύθμιση). Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Οι διατάξεις ορίζουν συντελεστές από 3 έως και 4,5. Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.

- Αν η δόση ή οι δόσεις στο βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μια ρυθμίσεις είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Το ποσό αυτό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ.

- Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται, ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, εξοφλώντας για παράδειγμα πέντε  δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να αποκτήσει  συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.

- Κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής, πριν ο λογαριασμός ξεμπλοκάρει εντελώς, το ακατάσχετο όριο θα φθάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.

- Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για ένα μήνα.

- Αν ο φορολογούμενος ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων) χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο, αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Για να μπορούν να έχουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

- 1. Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.

- 2. Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

- 3. Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

-4.  Αν κάποιος χάσει τη ρύθμισή του θα χάνει και το ευεργέτημα της σταδιακής αποδέσμευσης του λογαριασμού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top