«Κούρεμα», μείωση επιτοκίου και σπάσιμο οφειλής για «κόκκινα δάνεια»

Οι ρυθμίσεις για όσους μένουν εκτός του νέου «νόμου Κατσέλη»

Μετρητά σπιτάκι

Ανάσα σε πάνω από 80.000 δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, που μένουν εκτός της νέας ρύθμισης οφειλών (γνωστής και ως «νέος νόμος Κατσέλη»), δίνουν οι τράπεζες.

Πρόκειται για «α λα καρτ» ρυθμίσεις, που λαμβάνουν υπόψιν τη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη, οι οποίες είναι στο 80% των περιπτώσεων μακροπρόθεσμες, δηλαδή με διάρκεια μέχρι και την αποπληρωμή του δανείου.

Νέα ρύθμιση 120 δόσεων: «Κούρεμα» έως και 65% στο συνολικό ποσό οφειλής

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο στόχος είναι το 50%- 60% των δανείων, που ρυθμίζονται μακροπρόθεσμα να κατασούν και πάλι ενήμερα μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους. 

Έρχεται ρύθμιση για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών

Οι λύσεις για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις 

- Μείωση του επιτοκίου ή του περιθωρίου

- Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, που είναι σε συνάρτηση με την ηλικία του δανειολήπτη ή του εγγυητή

Πρώτη κατοικία: Έως 50% η επιδότηση της δόσης για «κόκκινα» δάνεια

- «Σπάσιμο» της οφειλής σε δύο μέρη. Η ρύθμιση είναι γνωστή ως «split balance», δηλαδή το δάνειο «σπάει» στα δύο. Το ένα τμήμα ο δανειολήπτης το αποπληρώνει κανονικά. Το δεύτερο τμήμα «παγώνει» και τακτοποιείται μελλοντικά. 

- «Κούρεμα», δηλαδή ένα ποσοστό του δανείου διαγράφεται, ώστε ο δανειολήπτης να είναι σε θέση να εξυπηρετεί κανονικά το υπόλοιπο ποσό. 

Μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια

Παράλληλα, ειδικά για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δανείων, προσφέρονται λύσεις, όπως:

- Λειτουργική αναδιάρθρωση της επιχείρησης, ώστε να καταστεί βιώσιμη και ικανή για την ομαλή εξυπηρέτηση των οφειλών της. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να περιλαμβάνονται ενέργειες, όπως η αλλαγή διοίκησης, η πώληση περιουσιακών στοιχείων, ο περιορισμός του κόστους, ο εταιρικός μετασχηματισμός, η ανανέωση πιστωτικών ορίων ακόμη και η παροχή νέων δανείων.

- Συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο. Στη ρύθμιση αυτή ένα τμήμα του δανείου μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο, ώστε το ύψος της εναπομένουσας οφειλής να μπορεί να εξυπηρετηθεί ομαλά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top