Ντράγκι εναντίον πολιτικών: Εσείς φταίτε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες σας!

Έκθεση της ΕΚΤ ξεκαθαρίζει τα λάθη που έκαναν οι οίκοι αξιολόγησης στην Ελλάδα

H εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ωφελούσε κανένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης και οι κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους, προειδοποίησε ο Μάριο Ντράγκι. Την ίδια ώρα, έκθεση της ΕΚΤ αποκαλύπτει τα λάθη που έκαναν οι οίκοι αξιολόγησης στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια τοποθέτησή του που ερμηνεύτηκε ως μια από τις αυστηρές επικρίσεις του στους ευρωπαίους πολιτικούς για την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, τόνισε ότι η γενεσιουργός αιτία των οικονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης είναι πολιτική.

«Οι χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις δεν εξαρτώνται από μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία για να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο Ντράγκι σε μια ομιλία του στη Λιουμπλιάνα για τον εορτασμό της 10ης επετείου από την είσοδο της Σλοβενίας στο ευρώ. «Αν μια χώρα έχει χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητάς της λόγω ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η συναλλαγματική ισοτιμία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ευρωζώνης διαπίστωσε εξάλλου επιβράδυνση της διαδικασίας εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων· χαλαρότητα στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης· ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι εύθραυστη· και ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Χρειάζεται να πούμε με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν ήταν το ευρώ, το νόμισμα, που φταίει» για αυτές τις τάσεις, επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι. Οι εθνικές αρχές γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν», συμπλήρωσε.

«Το νόμισμα δεν θα μπορούσε να τις προστατεύσει από τις δικές τους πολιτικές αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Η έκθεση της ΕΚΤ

Τα λάθη και τις παραλείψεις που έκαναν οι οίκοι αξιολόγησης Moody's, Fitch και Standard & Poor's στις αξιολογήσεις που έδιναν σε χώρες όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία από το 1995 έως και το 2014 αναδεικνύει μελέτη που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η Moody's άρχισε να υποβαθμίζει την Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2009, την Πορτογαλία τον Ιούλιο του 2010, την Ισπανία το Σεπτέμβριο του 2010 και την Ιταλία το 2011, δηλαδή πολύ καιρό μετά από όταν ο λόγος του χρέους των χωρών αυτών είχε αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι αναλυτές εντοπίζουν ακόμη πως οι αξιολογήσεις των Moody's, Fitch και Standard & Poor's ήταν αρκετά ρηχές έως το 2010, ωστόσο μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους βασίστηκαν περισσότερο στα θεμελιώδη μεγέθη.

Πάντως, η έκθεση υποστηρίζει πως οι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να κατηγορηθούν για την προκυκλική συμπεριφορά στην κρίση της ζώνης του ευρώ, καθώς στις περισσότερες χώρες το μέγεθος των υποβαθμίσεων ήταν εντός πλαισίου.

Δείτε εδώ όλη την έκθεση

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top