«Παγωμένες» επί 2 χρόνια οι ρυθμίσεις που προωθούσε ο Δένδιας για Πτωχευτικό Κώδικα ιδιωτών!

Τι θα σήμαινε ο νόμος και η «ανάσα» που θα έδινε σε φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά

​Εν μέσω της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης, η χώρα μας εξακολουθεί να μην προχωρά στην επέκταση του πτωχευτικού δικαίου και για τα φυσικά πρόσωπα. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2014 έμεινε ημιτελής.

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Στέλιος Ποταμίτης, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα προετοιμασίας του νομοθετικού πλαισίου, «η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχει πτωχευτικό δίκαιο που δεν καλύπτει μη εμπόρους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, ένα κενό. Η πτώχευση επιτρέπει σε κάποιον που αποτυγχάνει να απαλλαγεί από τα βάρη των χρεών και να ξεκινήσει πάλι την οικονομική του δραστηριότητα».
Το 2014 ξεκίνησε από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια μία προσπάθεια αναμόρφωσης του Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί, όπως εξηγεί ο Στέλιος Ποταμίτης, καθώς ο υπουργός μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο και αργότερα υπήρξ�� εκλογή άλλης κυβέρνησης.
«Αυτά που ξεκινάνε σταματάνε με την αλλαγή του Υπουργού της κυβέρνησης, αυτό έγινε και στην περίπτωσή μας. Είχε ξεκινήσει μία κουβέντα και είχα μία συμμετοχή, αλλά δεν έγινε τίποτα με την αλλαγή κυβέρνησης» τονίζει ο κ. Ποταμίτης.
Μόνη πρόβλεψη για τα φυσικά πρόσωπα έχει παραμείνει ο νόμος Κατσέλη ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή το 2010, αλλά πλέον καλύπτει ελάχιστα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
«Καλύπτει ένα μικρό ποσοστό της κοινωνίας γιατί έχουν τεθεί προϋποθέσεις τόσο εισοδηματικές όσο και αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Έχει περιοριστεί πάρα πολύ. Η πλειοψηφία της κοινωνίας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προστατέψει ούτε την κύρια κατοικία της» δηλώνει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, Γενική Διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ.
Όπως διευκρινίζει ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής, η πτώχευση ενός νομικού προσώπου δεν αποφέρει κανένα πρόβλημα για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτό- για παράδειγμα μία ανώνυμη εταιρία. Από την άλλη πλευρά, η πτώχευση ενός φυσικού προσώπου, ενός εμπόρου ή ελεύθερου επαγγελματία ή βιοτέχνη ουσιαστικά σημαίνει ότι για αυτόν έχει επέλθει ο συναλλακτικός θάνατος.
Να σημειωθεί ότι η επέκταση του πτωχευτικού κώδικα και σε φυσικά πρόσωπα ήταν και παραμένει απαίτηση και της τρόικας.
«Έχει ενσωματωθεί νομίζω στο νέο μνημόνιο και είναι ένα πολύ εύλογο αίτημα. Εάν πραγματικά θέλουμε να έχουμε μία λύση του προβλήματος υπερχρέωσης που να είναι δίκαιη, να μην ενθαρρύνει τους μπαταχτσήδες, αλλά να επιτρέπει την αναβίωση της οικονομικής δραστηριότητας, να δούμε και την επίπτωση στις τράπεζες, είναι μία κουβέντα που πρέπει να γίνει και δεν την έχουμε κάνει» υπογραμμίζει ο κ. Ποταμίτης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top