Η Βρετανία «αδειάζει» Μακρόν: «Καμία συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία»

«Γειώνει» τον Γάλλο πρόεδρο ο Λιούκ Πόλαρντ

Ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας Λιουκ Πόλαρντ δήλωσε ότι Λονδίνο και Παρίσι δεν έχουν συμφωνήσει σε μια πρόταση για μερική εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα στην Ουκρανία, στην οποία αναφέρθηκε χθες Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Δεν υπάρχει συμφωνία για κάτι που να μοιάζει με εκεχειρία», επεσήμανε ο Πόλαρντ μιλώντας στο Times Radio.

Ζελένσκι: Έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία με ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες

«Πολλά ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι, με την επιφύλαξη πιο ενδελεχών συζητήσεων με τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους, όμως μια εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα δεν αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας», σχολίασε αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης.

Μακρόν: Παρίσι και Λονδίνο προτείνουν εκεχειρία ενός μήνα στην Ουκρανία

Άλλα υποστήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν χθες... Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, Γαλλία και Βρετανία προτείνουν μια κατάπαυση του πυρός ενός μήνα στην Ουκρανία που θα αφορά επιθέσεις από «αέρoς, στη θάλασσα και σε ενεργειακές υποδομές».

Πριν από τη σύνοδο στο Λονδίνο ηγετών χωρών-συμμάχων της Ουκρανίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι το Παρίσι και το Λονδίνο επεξεργάζονται «ένα σχέδιο» για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Βρετανία και Γαλλία ετοιμάζουν σχέδιο για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας εκεχειρίας είναι ότι «ξέρουμε πώς να την μετράμε», καθώς το εμπόλεμο μέτωπο είναι τεράστιο, σε έκταση «αντίστοιχη της γραμμής από Παρίσι σε Βουδαπέστη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επομένως, η παύση των εχθροπραξιών δεν θα αφορά αρχικά τις χερσαίες μάχες. Διότι «σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, θα είναι πολύ δύσκολο να επαληθευτεί ότι η εκεχειρία στο μέτωπο τηρείται», εξήγησε.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, που έχει σκοπό να προετοιμάσει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. «Επί τρία χρόνια, οι Ρώσοι ξοδεύουν το 10% του ΑΕΠ τους στην άμυνα. Συνεπώς, πρέπει να προετοιμαστούμε για τη συνέχεια, θέτοντας στόχο περίπου στο 3% ή 3,5% του ΑΕΠ», είπε.

«Ναυάγησε» η συμφωνία Τραμπ - Ζελένσκι για τις σπάνιες γαίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει σχέδια για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής προσπάθειας, είτε αυτή περιλαμβάνει τη χρήση υφιστάμενων κεφαλαίων είτε την καταφυγή σε κοινά δάνεια, πιστεύει ο Μακρόν. «Μάλλον χρειαζόμαστε, αρχικά, 200 δισεκ. ευρώ για να μπορέσουμε να επενδύσουμε», είπε στη Le Figaro.

Τέλος, επιβεβαίωσε την προθυμία του να ξεκινήσει διάλογο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για μια γαλλική πυρηνική αποτροπή για την Ευρώπη. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top