«Ευρωπαϊκό πτυχίο»: Σχεδιάζεται πτυχίο με το σήμα της ΕΕ

Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό σε ιδιωτικά & δημόσια ιδρύματα στα κράτη-μέλη

«Ευρωπαϊκό πτυχίο»: Το Πρόγραμμα Και Οι Δυσκολίες

«Ευρωπαϊκό πτυχίο» ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει η Κομισιόν. Σύμφωνα με την πρόταση, πανεπιστήμια από χώρες της ΕΕ θα συνεργάζονται για να προσφέρουν κοινά προγράμματα σπουδών σε επίπεδο πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού, τα οποία στη συνέχεια θα καταλήγουν σε πτυχία με το σήμα της ΕΕ, που θα αναγνωρίζονται σε όλη την ΕΕ. 

Όπως διαβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό σε ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα στα κράτη μέλη της ΕΕ, με δυνατότητα ένταξης και πανεπιστημίων σε χώρες εταίρους του Erasmus+. Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι σε λίγα χρόνια από τώρα, «το ευρωπαϊκό πτυχίο θα βρει τη θέση του δίπλα στη Σένγκεν, δίπλα στο Erasmus, δίπλα στην ενιαία αγορά, δίπλα στο ευρώ, ως συγκεκριμένα ευρωπαϊκά επιτεύγματα»

Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Lille στη Γαλλία/  AP Photo/Michel Spingler

Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Lille στη Γαλλία/  AP Photo/Michel Spingler

«Ευρωπαϊκό πτυχίο»: Oι δυσκολίες για τους φοιτητές

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές δυσκολίες σε αυτό το νέο εγχείρημα. Καταρχάς, δεν υπάρχει αυτόματη αναγνώριση των ακαδημαϊκών διπλωμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι φοιτητές πρέπει να υποβληθούν σε συχνά πολύπλοκες και δαπανηρές διαδικασίες για να αναγνωριστούν τα έγγραφά τους σε άλλη χώρα. 

Επίσης, οι φοιτητές θα πρέπει να σπουδάσουν σε εγγεγραμμένα πανεπιστήμια σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά κράτη μέλη, αλλά δε θα υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση για να τους υποστηρίξει να το καταφέρουν. Ήταν πολλές οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μήπως το «ευρωπαϊκό πτυχίο» προορίζεται για μια περιορισμένη ελίτ.  

«Αυτό που κάνουμε εδώ σήμερα είναι το ακριβώς αντίθετο από μια ελιτίστικη προσέγγιση», δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν να ανοίξει το πρόγραμμα μόνο σε μια συγκεκριμένη κατηγορία πανεπιστημίων σε επιλεγμένες χώρες. 

Τέλος, υπάρχουν πολλές χώρες της ΕΕ που ανησυχούν μην η Κομισιόν υποσκάψει την εθνική τους αρμοδιότητα στην Παιδεία.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top