Ουκρανία: Χιλιάδες άνθρωποι σε κίνδυνο μετά την ανατίναξη του φράγματος

Απομακρύνονται πάνω από 17.000 κάτοικοι από τις γύρω περιοχές

Συναγερμός στην Ουκρανία μετά την ανατίναξη πελώριου υδρο-ηλεκτρικού φράγματος στην περιοχή της Χερσώνας / κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι απομακρύνει «περισσότερους από 17.000 αμάχους» από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει γύρω από το φράγμα Καχόβκα, που καταστράφηκε εν μέρει από έκρηξη για την οποία τα δύο στρατόπεδα - Ουκρανία και Ρωσία - επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη.

Ουκρανία: Εικόνες καταστροφής μετά την ανατίναξη φράγματος στη Νόβα Καχόκβα

«Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν σε πλημμυρισμένες ζώνες. Οι ουκρανικές αρχές απομακρύνουν περισσότερους από 17.000 ανθρώπους. Δυστυχώς, περισσότεροι από 25.000 άμαχοι βρίσκονται σε έδαφος που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο», ανέφερε στο Twitter ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντρίι Κοστίν. 

Οι κατοχικές αρχές που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα ανέφεραν από την πλευρά τους ότι έχουν ξεκινήσει την απομάκρυνση κατοίκων από τρεις περιοχές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
 

Στο μεταξύ, η μικρή πόλη Ολέσκι, στην υπό ρωσικό έλεγχο νότια όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, έχει πλημμυρίσει σχεδόν πλήρως μετά το ρήγμα στο τεράστιο φράγμα Καχόβκα, όπως δήλωσε περιφερειακός αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τη Ρωσία.

«Η εκκένωση είναι δυνατή μόνο χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Αντρέι Αλεξεγένκο, επικεφαλής της διορισμένης από τη Ρωσία διοίκησης στην ουκρανική επαρχία της Χερσώνας στο Telegram, αναρτώντας βίντεο που δείχνουν ένα αυτοκίνητο σταματημένο με το νερό να φθάνει στο επίπεδο των παραθύρων του και ένα φορτηγό να περνάει από αυτοκινητόδρομο όπου το νερό φθάνει τουλάχιστον τα 30 εκατοστά.

Ζελένσκι:  H Ρωσία να λογοδοτήσει για την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα        

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα αφού τον είχαν ναρκοθετήσει, και είπε πως η Μόσχα πρέπει να λογοδοτήσει για «τρομοκρατική επίθεση».

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε πως σκοπός της Ρωσίας ήταν να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο για να επιτεθούν στις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής έδωσαν αντικρουόμενες εκδοχές, με ορισμένους να επιρρίπτουν την ευθύνη σε ουκρανικούς βομβαρδισμούς, άλλους να λένε πως το φράγμα στον Δνείπερο εξερράγη από μέσα.

«Απόψε στις 02:50, Ρώσοι τρομοκράτες διενήργησαν εσωτερική πυροδότηση των δομών του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα», δήλωσε ο Ζελένσκι έπειτα από έκτακτη σύσκεψη υψηλόβαθμών αξιωματούχων.

Είπε πως «συμφωνήθηκε δέσμη διεθνών μέτρων και μέτρων ασφαλείας προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για αυτή την τρομοκρατική επίθεση».

Απευθυνόμενος αργότερα μέσω βίντεο στη σύνοδο εννέα ευρωπαϊκών χωρών στο Βουκουρέστι, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία είχε υπό τον έλεγχο της το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό για περισσότερο από ένα χρόνο.  

«Είναι φυσικά αδύνατο να το ανατινάξεις κατά κάποιο τρόπο απ'έξω, με βομβαρδισμούς. Ήταν ναρκοθετημένο. Είχε ναρκοθετηθεί από τους Ρώσους κατακτητές και ανατινάχθηκε από τους ίδιους» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι του οποίου η χώρα θέλει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, κάλεσε τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να δείξουν στην συνάντησή τους τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους ότι «δεν θα υπάρξει αδυναμία στην Ευρώπη» και να δείξουν στη Ρωσία ότι « η τρομοκρατία δεν είναι ένα εργαλείο που θα επηρεάσει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ».      

Το υπουργείο  Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επιβολή νέων κυρώσεων στην Ρωσία που θα αφορούν κυρίως την βιομηχανία πυραύλων και τον πυρηνικό τομέα.  

Ουκρανία: Ανατινάχτηκε υδροηλεκτρικό φράγμα – «Πνίγεται» η νότια Χερσώνα

Η Μόσχα καλεί τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει» το Κίεβο για τη μερική καταστροφή του φράγματος Καχόβκα        

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει» το Κίεβο έπειτα από τη μερική καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, μια καταστροφή για την οποία το ένα στρατόπεδο κατηγορεί το άλλο.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις εγκληματικές ενέργειες των ουκρανικών αρχών, που είναι όλο και πιο απάνθρωπες και συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση. 

Η Μόσχα σκοπεύει να θέσει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και άλλων διεθνών οργανισμών, πρόσθεσε.

Η μερική καταστροφή του φράγματος αυτού, που βρίσκεται μεταξύ των θέσεων των δύο εμπόλεμων πλευρών στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε πλημμύρες οι οποίες έπληξαν τόσο τις ελεγχόμενες από το Κίεβο περιοχές όσο και εκείνες που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Μόσχα επεσήμανε «τεράστιες ζημιές στη γεωργία της περιοχής και στο οικοσύστημα στις εκβολές του Δνείπερου», καθώς και προβλήματα υδροδότησης της Κριμαίας, της χερσονήσου την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. 

Το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε το Κίεβο ότι είχε «σχεδιάσει εκ των προτέρων και σκόπιμα για στρατιωτικούς σκοπούς» την καταστροφή του φράγματος αυτού.

«Το Κίεβο όχι μόνο υπέβαλε τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα σε μαζικό βομβαρδισμό, αλλά σκόπιμα ανέβασε τη στάθμη του νερού του ταμιευτήρα του Καχόβκα σε κρίσιμο επίπεδο ανοίγοντας τους υδατοφράχτες του υδροηλεκτρικού σταθμού της Ντνιπροπετρόφσκ», δήλωσε. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top