Κορωνοϊός: Δύο νέα τεστ κατά του ιού ανέπτυξαν οι επιστήμονες

Πώς λειτουργούν

τεστ κορωνοϊός

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη δύο τεστ με βελτιωμένες δυνατότητες κατά του κορωνοϊού

Το ένα είναι μοριακό τεστ PCR που μπορεί γρήγορα να ανιχνεύσει όχι μόνο εάν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό αλλά και από ποια παραλλαγή του, εάν π.χ. πρόκειται για Όμικρον ή Δέλτα. 

Πανδημία: Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Το δεύτερο είναι ένα τεστ αίματος που μπορεί γρήγορα να ανιχνεύσει εάν κάποιος έχει λοίμωξη Covid-19 και παράλληλα να προβλέψει πόσο σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημά του θα αντιδράσει στον κορωνοϊό, κάτι που θα καθορίσει και τη σοβαρότητα της νόσου στην πορεία.

Το πρώτο τεστ παρουσιάστηκε σε επιστημονική προδημοσίευση στο medRxiv από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Ντέηβιντ Άλαντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι. Όπως δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «πραγματοποιήσαμε ήδη μία κλινική δοκιμή, στην οποία δείξαμε ότι το τεστ έχει 100% ευαισθησία και 100% ειδικότητα στον εντοπισμό των παραλλαγών ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένων της Δέλτα και της Όμικρον».

Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να κολλήσουν ξανά όσοι νόσησαν;

Τα περισσότερα τεστ PCR ανιχνεύουν την παρουσία του κορωνοϊού αλλά δεν μπορούν να διακρίνουν για ποια παραλλαγή του πρόκειται, οπότε πρέπει να ακολουθήσει χρονοβόρα γενετική ανάλυση. 

Το νέο τεστ -που μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε μοριακό εργαστήριο νοσοκομείου ή διαγνωστικού κέντρου -διαθέτει φθορίζοντα μόρια που φέγγουν σε διαφορετικά χρώματα, όταν έρχονται σε επαφή με το γενετικό υλικό του ιού. Όταν το δείγμα που έχει ληφθεί από τον ασθενή θερμαίνεται, το χρώμα εξαφανίζεται, αλλά σε διαφορετική θερμοκρασία για κάθε διαφορετική παραλλαγή του ιού. 

«Όλοι θα κολλήσουμε κορωνοϊό», λέει η Παγκόσμια Ιατρική Ένωση

Επειδή κάθε παραλλαγή διαθέτει μοναδική γενετική «υπογραφή», αυτή μπορεί να εντοπιστεί γρήγορα ανάλογα με τις χρωματικές διαφοροποιήσεις σε κάθε διαφορετική θερμοκρασία.

Το δεύτερο τεστ παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Τίμοθι ΜακΚάφρεϊ. 

Όμικρον: Ζει περισσότερο σε πλαστικά και δέρμα σε σχέση με άλλες παραλλαγές

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιος καλός τρόπος για να προβλεφθεί πώς το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς θα «απαντήσει» στον κορονοϊό. 

Η απόκριση μπορεί να κυμαίνεται δραματικά, από τα πολύ ήπια συμπτώματα έως τα πολύ βαριά που απαιτούν εισαγωγή σε ΜΕΘ ή οδηγούν στον θάνατο.

ΠΟΥ: Πιθανό το τέλος της πανδημίας σε Ευρώπη με την Όμικρον

Το νέο τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει ορισμένους βιοδείκτες RNA που παραπέμπουν, με βάση την έως τώρα κλινική εμπειρία, σε μεγάλη πιθανότητα έντονης ανοσιακής αντίδρασης και σοβαρών συμπτωμάτων. 

Σύμφωνα με τον δρα ΜακΚάφρεϊ, «το τεστ μας βοηθάει να εντοπιστούν εκείνοι που χρειάζονται πιο επιθετικές θεραπείες». Εάν πρόσθετες μελέτες αποδείξουν ότι το τεστ είναι όντως αποτελεσματικό, οι ερευνητές θα καταθέσουν αίτηση έγκρισής του από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top