Στους δρόμους χιλιάδες Βρετανοί κατά της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον

Η μεγαλύτερη διαδήλωση έξω από την Downing Street

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις δεκάδες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να καταγγείλουν το «πραξικόπημα» - όπως καταγγέλλουν - του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, μετά την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για έναν μήνα πριν από το Brexit της 31ης Οκτωβρίου.

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στο Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο, το Μπέλφαστ και σε άλλες πόλεις, κατόπιν πρωτοβουλίας μιας οργάνωσης που αντιτίθεται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

O καθηγητής διεθνούς τραπεζικού δικαίου και χρηματοοικονομικών αγορών του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, κύριος Αιμίλιο Αυγουλέα μιλά στο Star για την έκρυθμη κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία

Η μεγαλύτερη διαδήλωση ξεκίνησε το μεσημέρι στο Λονδίνο, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Downing Street, όπου το πλήθος, κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες, φώναζε ρυθμικά «Μπόρις Τζόνσον, ντροπή σου!». Στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι είχαν γράψει συνθήματα όπως «Ξύπνα, Βρετανία! Διαφορετικά θα βρεθείς στη Γερμανία του 1933» και «Οι δημοκράτες δεν φιμώνουν τη δημοκρατία».

(Διαδηλωτές στο Λονδίνο με πλακάτ κατά της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να κλείσει τη Βουλή)

Μικρή αναταραχή επικράτησε όταν περίπου 10 άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια, τυλιγμένοι με βρετανικές σημαίες, παρεισέφρυσαν στο πλήθος, υπό αστυνομική συνοδεία, φωνάζοντας: «Τι θέλουμε; Το Brexit. Πότε το θέλουμε; Τώρα».

Η απόφαση του συντηρητικού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν από το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη χώρα.

Ο στόχος των διαδηλώσεων είναι να "αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα", δήλωσε ο Μάικλ Τσέσουμ, μιλώντας εκ μέρους των διοργανωτών. Είπε ότι προσδοκά τη συμμετοχή "εκατοντάδων χιλιάδων" πολιτών. 

Το κίνημα Momentum, η αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάλεσε επίσης στην "κατάληψη γεφυρών και στον αποκλεισμό δρόμων".

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, αφού λάβει τη συγκατάθεση της βασίλισσας και το κάνει κατά παράδοση κατά τη διάρκεια των συνεδρίων των πολιτικών κομμάτων τον Σεπτέμβριο.

Αλλά η στιγμή που επιλέχτηκε και η διάρκεια της διακοπής των εργασιών (πέντε εβδομάδες) ξεσήκωσε τους πολέμιους του σκληρού Brexit. 

Στον πρωθυπουργό προσάπτεται ότι επιδιώκει να εμποδίσει τους βουλευτές να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, που θέλει να εφαρμόσει αν δεν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με την ΕΕ για τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απόφασής του δηλώνοντας ότι θέλει να επωφεληθεί από τον χρόνο αυτόν για να ετοιμάσει και στη συνέχεια να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την εθνική πολιτική μετά την άφιξή του στην εξουσία στα τέλη Ιουλίου.

"Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε μόνο στα δικαστήρια ή στην κοινοβουλευτική διαδικασία για να σωθεί η κατάσταση. Έχουμε όλοι το δικαίωμα να ακουστούμε", εξήγησαν οι διοργανωτές στην ιστοσελίδα τους.

'Αλλη διαδήλωση προγραμματίζεται την Τρίτη έξω από το κοινοβούλιο, το οποίο εκείνη την ημέρα συνέρχεται για μια συνεδρίαση που αναμένεται να είναι από τις πιο θυελλώδεις.

Μια δικαστική επίθεση πυροδοτήθηκε κατά της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου, ενώ βουλευτές θα προσπαθήσουν να θεσπίσουν νόμο για να εμποδίσουν την αποχώρηση χωρίς συμφωνία. 

Εξετάζεται επίσης μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία έχει πλέον πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Τζόνσον προειδοποίησε χθες, Παρασκευή, τους βουλευτές κατά οποιασδήποτε απόπειρας να μπλοκάρουν το Brexit, εκτιμώντας ότι αυτό θα "θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική".
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top