Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νάτο και Ε.Ε χαιρετίζουν την επίτευξη συμφωνίας Αθήνας - Σκοπίων

Κάνει το γύρο του κόσμου

Το γύρο του κόσμου κάνει η επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, με τους διεθνείς οργανισμούς να χαιρετίζουν την κατάληξη των συνομιλιών.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και (σ.σ. τον ομόλογό του της πΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες", αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τη θετική έκβαση καλωσορίζει η ευρωπαϊκή ένωση και το ΝΑΤΟ.

 «Εμείς, η ΕΕ, θα καταβάλλουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες, με όλα τα όργανα και μέσα για την εφαρμογή της συμφωνίας» ανέφερε η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

«Αυτή η ιστορική συμφωνία αποδεικνύει την πολυετή υπομονετική διπλωματία και την προθυμία αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε την περιοχή για πολύ καιρό» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συγχαρητήρια στους γείτονες και τους φίλους για τη συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας. Προετοιμάζει το έδαφος όχι μόνο για μία χώρα, αλλά για ολόκλρηρη την περιοχή προς την ευρω-ατλαντική οικογένεια. Παρά τα εμπόδια η διπλωματία λειτουργεί!» σχολίασε μέσω twitter ο υπουργός Εξωτερικών Αλβανίας, Ντιμίτρι Μπουσάτι.

Η είδηση της συμφωνίας για το ονοματολογικό φιγουράρει στα πρώτα θέματα των ξένων ενημέρωσης με το γερμανικό τύπο να πλέκει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού.

HANDELSBLATT

"Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε το 2015 ως απρόβλεπτος πολιτικός παρίας, αποδεικνύεται πραγματιστής πολιτικός και αξιόπιστος εταίρος.Για τον Τσίπρα αποτελεί μια σημαντική επιτυχία στην εξωτερική πολιτική"

FAZ

"Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται στην Αθήνα δημόσια και αναγγέλλει το απίστευτο: μια συμφωνία στη θέμα του ονόματος με την γείτονα»

ΤV5

"Χρειάστηκαν δύο τηλεφωνήματα μέσα σε 48 ώρες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του "Μακεδόνα" ομόλογου του Ζόραν Ζάεφ για να μπει τέλος σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο"

Θετικά αποτιμάται η συμφωνία και από τα τουρκικά μέσα.

HABERTURK

"Η Κρίση λύθηκε: Το νέο όνομα της "Μακεδονίας" ξεκαθάρισε.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top