Μέρκελ: "Αναμένουμε ότι η Τουρκία θα λάβει υπόψη της την αξία της ελευθεροτυπίας στην υπόθεση Γιουτζέλ"

Παράλληλα, Γερμανοί βουλευτές ζητούν με ανοιχτή επιστολή την απελευθέρωση του δημοσιογράφου

Μέρκελ: "Αναμένουμε ότι η Τουρκία θα λάβει υπόψη της την

H σύλληψη του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία, Ντενίζ Γιουτζέλ, χθες, Δευτέρα, το βράδυ, με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ του ΡΚΚ, έφερε τη Γερμανία σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Η καγκελάριος Μέρκελ έχει στη διάθεσή της λιγότερους από 7 μήνες πριν τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων κρέμεται από μια κλωστή. Η καγκελάριος δήλωσε, για το περιστατικό, ότι «η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η τουρκική δικαιοσύνη, στον τρόπο που θα χειριστεί την υπόθεση Γιουτζέλ, θα λάβει υπόψη της την αξία της ελευθερίας του Τύπου σε κάθε δημοκρατική κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μια δίκαιη μεταχείριση του Ντενίζ Γιουτζέλ βάσει του νόμου και ελπίζουμε ότι σύντομα θα ανακτήσει την ελευθερία του».

Ο δε Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ήταν ακόμα πιο κάθετος, υπογραμμίζοντας ότι η σύλληψη του Γιουτζέλ «ρίχνει ένα εκτυφλωτικό φως» στον τρόπο που Γερμανία και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ελευθερία της γνώμης και την ελευθεροτυπία.

Ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη, Γκέοργκ Μπίργκελεν, βρισκόταν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan, μαζί με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δικαστήριο, όταν αποφασίστηκε η προφυλάκιση του Γιουτζέλ.

Εν τω μεταξύ, 166 Γερμανοί βουλευτές, απ’ όλο το φάσμα του γερμανικού κοινοβουλίου, δημοσίευσαν μια ανοικτή επιστολή στον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Γερμανία, Αλί Κεμάλ Αϊντίν, με την οποία ζήτησαν την «τάχιστη απελευθέρωση» του δημοσιογράφου. «Όπως συμβαίνει σε όλους τους δημοσιογράφους που ασκούν κριτική, η δουλειά (του Ντενίζ Γιουτζέλ) προκαλεί καμιά φορά αποδοκιμασίες» γράφουν και συνεχίζουν: «αυτό είναι και μια ένδειξη της ελευθερίας της σκέψης και της ανοιχτής συζήτησης» που είναι «το καλύτερο όργανο κατά της τρομοκρατίας», για την οποία «παραδόξως κατηγορείται» ο ανταποκριτής της Die Welt.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, πάνω από 100 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, από μέσα όπως οι New York Times, η Wall Street Journal και το Les Jours, 170 ΜΜΕ έκλεισαν και 775 διαπιστεύσεις δημοσιογράφων ανακλήθηκαν.

Η Γερμανία γέμισε με πανό που ζητούν την απελευθέρωση του Ντενίζ Γιουτζέλ, με το σλόγκαν "Ελευθερία σε όλους τους φυλακισμένους δημοσιογράφους στην Τουρκία!"


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top