H Frontex αναζητά κράτη-εθελοντές για... stress tests

Σκοπός να διερευνηθούν οι δυνατότητες των κρατών μελών να διαχειριστούν μεταναστευτικές ροές

H Frontex αναζητά κράτη-εθελοντές για... stress tests
H νέα κοινοτική υπηρεσία συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τα κράτη μέλη ετοιμάζει stress tests ως προς τις δυνατότητες των κρατών μελών να διαχειριστούν μεταναστευτικές ροές, με βάση το σύστημα που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών στις οικονομικές κρίσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, o οποίος χθες, Δευτέρα, ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Τα σχέδια είναι σε πρώιμο στάδιο, με τη Frontex να αναζητά κράτη εθελοντές ώστε να λάβουν μέρος σε πιλοτικό σύστημα από το φθινόπωρο. Το πιλοτικό πρόγραμμα δοκιμών θα χρησιμοποιηθεί για να αξιοποιήσει τις διαφορετικές μεθόδους που τελικά θα χρησιμοποιηθούν σε «εκτιμήσεις ευπάθειας» των συνόρων της ζώνης Σένγκεν.

Ο επικεφαλής της Frontex, ανέφερε ότι «υπάρχει ανάγκη η ΕΕ να προετοιμαστεί συλλογικά για να αντιμετωπίσει μια κρίση με βάση διαφορετικά σενάρια», σημειώνοντας ότι οι πιλοτικές δοκιμές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την εκτίμηση της ευπάθειας μιας δεδομένης χώρας έναντι μαζικών μεταναστευτικών ροών, στο πρότυπο αυτών που αντιμετώπισαν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι εφόσον ένα κράτος προσφερθεί εθελοντικά να συμμετάσχει στις δοκιμές, τα α��οτελέσματα αυτών δε θα ανακοινωθούν. Σκοπός των «τεστ αντοχής» θα είναι η αξιολόγηση αδυναμιών στη φύλαξη των συνόρων, ενώ θα ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η γεωγραφία, οι διαθέσιμοι πόροι, τα επίπεδα εκπαίδευσης του προσωπικού και τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης.

«Ο στόχος είναι να προσδιοριστούν τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη», δήλωσε ο Leggeri, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει ένας μηχανισμός στον Κανονισμό που καθιστά δυνατή την υποχρεωτική λήψη μέτρων για τα κράτη μέλη αλλά, κατά την άποψή μου, η συνεργασία είναι πολύ σημαντική».

Του Θάνου Αθανασίου Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top