ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ! Μια πρώην σκλάβα-σύμβολο κατά της δουλείας στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων!

Για πρώτη φορά στα χρονικά

​Ιστορική είναι η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Jacob J. Lew να αλλάξει το πρόσωπο στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων μετά από σχεδόν έναν αιώνα με ένα πρόσωπο έκπληξη.

Ο Jacob J. Lew ανακοίνωσε την πρότασή του, η οποία έχει και τη στήριξη του Barack Obama, να αντικατασταθεί η μορφή του Andrew Jackson στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων από την Harriet Tubman, μια Αφροαμερικανή γυναίκα που υπήρξε σκλάβα και έμεινε στην ιστορία ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κατάργησης της θανατικής ποινής.

Η απόφαση της κυβέρνησης Οbama, έρχεται λίγο πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ο πρώτος μαύρος Αμερικανός πρόεδρος και ενώ έχει γιγαντωθεί το κίνημα κατά της ρατσιστικής βίας, κυρίως από λευκούς αστυνομικούς.

tubman1.jpg
H Harriet Tubman

dolars (1).jpg
Το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στη μια πλευρά του χαρτονομίσματος των 10 δολαρίων θα αντικατασταθεί από εικόνα από την πορεία του 1913 για το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν μαζί με τα πορτρέτα πέντε γυναικών που ηγήθηκαν του κινήματος της σουφραζέτας: της Lucretia Mott, της Sojourner Truth, της Elizabeth Cady Stanton, της Alice Paul και της Susan B. Anthony.

21CURRENCY-web3-articleLarge.jpg
Aπό τα αριστερά οι: Sojourner Truth, Lucretia Mott, Susan B. Anthony, Alice Paul και Elizabeth Cady θα εμφανίζονται στο πίσω μέρος του χαρτονομίσματος των $10.

Στο χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων, από τη μια θα παραμείνει το πορτρέτο του Alexander Hamilton και από την άλλη το Μνημείο Λίνκολν, αλλά από την παράσταση εκεί το 1939 της Marian Anderson, μιας Αφροαμερικανής τραγουδίστριας μαζί με την Eleanor Roosevelt, η οποία διοργάνωσε τη συναυλία της Anderson στο συγκεκριμένο χώρο αλλά και του Martin Luther King Jr, ο οποίος το 1963 εκφώνησε από το Μνημείο Λίνκολν μια ιστορική ομιλία και ε��πε το I Have A Dream.

21CURRENCY-web4-articleLarge.jpg
Οι Eleanor Roosevelt, Rev. Dr. Martin Luther King Jr. και Marian Anderson θα εμφανίζονται στο πίσω μέρος του χαρτονομίσματος των $5.

Ο Αndrew Jackson ήταν ο 7ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (1829-1837). Γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1757 και πέθανε στις 8 Ιουνίου 1845. Ήταν γνωστός υπέρμαχος της δουλείας και της απομάκρυνσης των ιθαγενών. Έγινε γνωστός για το ρόλο του στον Πόλεμο του 1812 όταν κέρδισε τη Μάχη της Νέας Ορλεάνης κατά των Βρετανών.

Η Harriet Tubman γεννήθηκε το 1822 στο Ντόρτσεστερ του Μέριλαντ και πέθανε στις 10 Μαρτίου του 1913. Ήταν Αφροαμερικανή υπέρμαχος της κατάργησης της θανατικής ποινής, των αν��ρωπίνων δικαιωμάτων και κατάσκοπος της Ένωσης κατά τον Εμφύλιο πόλεμο. Γεννήθηκε σκλάβα αλλά κατάφερε να δραπετεύσει και να απελευθερώσει 70 οικογένειες σκλάβων χρησιμοποιώντας δίκτυο ακτιβιστών κατά της δουλείας.

Ο Alexander Hamilton γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1755 ή του 1757 και πέθανε στις 12 Ιουλίου 1804. Θεωρείται ένας από τους Εθνοπατέρες των ΗΠΑ, ήταν επικεφαλής του επιτελείου του George Washington, ένας από τους συντάκτες του Συντάγματος των ΗΠΑ, ο εμπνευστής του οικονομικού συστήματος της χώρας και πρώτος υπουργός Οικονομικών, ιδρυτής της ακτοφυλακής και της New York Post.

Πηγή: nytimes.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top