Σαν ΣΗΜΕΡΑ δολοφονήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: ΔΕΙΤΕ τις πιο γνωστές φράσεις του

Πέθανε το 1967 στη Βολιβία- 48 χρόνια χωρίς τον αιώνιο επαναστάτη

Σαν ΣΗΜΕΡΑ δολοφονήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: ΔΕΙΤΕ τις πιο γνωστές φράσεις του

​Πρόκειται για τον άνθρωπο που κατάφερε να γίνει το σύμβολο της επανάστασης και της αντίστασης… Στις 09 Οκτωβρίου του 1967 γράφεται ο τραγικός επίλογος... θα πέσει νεκρός από τα πυρά ενός Βολιβιανού στρατιώτη στο χωριό Λα Ιγκέρα, με εντολή του τότε προέδρου της Βολιβίας, Ρενέ Μπαριέντος.

newego_LARGE_t_641_105897623.jpg
Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα γεννήθηκε στην Αργεντινή στις 14 Ιουνίου του 1928. Βρήκε τον «προορισμό» του ενώ σπούδαζε Ιατρική, όταν ταξίδεψε στην κεντρική και τη νότια Αμερική και είδε με τα μάτια του τη φτώχεια και την καταπίεση που υφίσταντο οι πολίτες, και αυτό τον έπεισε για την ανάγκη μίας επανάστασης.

129564-guevara.jpg
Τα «επαναστατικά» του σχέδια θα γίνουν πραγματικότητα όταν στο Μεξικό θα γνωριστεί με τον Φιντέλ και τον Ραούλ Κάστρο. Συνεργάστηκε μαζί τους για την επανάσταση κατά του δικτάτορα της Κούβας Φουλγκένσιο Μπατίστα, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο τόσο σε θέματα τακτικής όσο και στην εμψύχωση των ανταρτών.

443962e5b1d3d33a4af8a912ebdb1fec.jpg
Μετά την άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία, ο Τσε ανέλαβε τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ενώ υπηρέτησε και ως υπουργός Βιομηχανίας, προτού αναχωρήσει για άλλες πολιτείες, ώστε να μεταφέρει και εκεί το μήνυμα της επανάστασης.

che_sd_b.jpg
Πέρασε μερικούς μήνες στο Κονγκό, προσπαθώντας μάταια να εμπνεύσει μία λαϊκή εξέγερση, πριν πάει στη Βολιβία, όπου δημιούργησε έναν στρατό ανταρτών.

Ο στρατός του, ωστόσο, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσμα��ικά τους (εκπαιδευμένους από τις Ηνωμένες Πολιτείες) Βολιβιανούς στρατιώτες, και το εγχείρημα κατέληξε στον θάνατο του.

1525041_993602960691490_6641217546243466716_n.jpg
Στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα της Κούβας, για να ακούσουν τον Φιντέλ Κάστρο να μιλά για τον σύντροφο του, τον Τσε.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση: «Αν θέλουμε να εκφράσουμε τι θέλουμε να είναι οι άνθρωποι των μελλοντικών γενεών, ας πούμε: Ας είναι σαν τον Τσε».

che_paliesfotos6.jpg
Αυτές είναι κάποιες από τις πιο γνωστές φράσεις του

«Η επανάσταση δεν είναι ένα φρούτο που θα πέσει όταν είναι ώριμο. Πρέπει να κουνήσουμε το δέντρο για να το κάνουμε να πέσει».

«Ξέρω ότι είσαι εδώ για να με σκοτώσεις. Πυροβόλησε, δειλέ, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σκοτώσεις έναν άνθρωπο».

«Είναι θλιβερό να μην έχεις φίλους, αλλά είναι ακόμα πιο θλιβερό να μην έχεις εχθρούς».

«Αξίζει, φίλε μου, να υπάρχεις για ένα όνειρο, κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει».

«Μέχρι τη νίκη, πάντα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top