ΑΥΤΟΣ είναι ο καπετάνιος του αλιευτικού της Λαμπεντούζα- ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ για το πολύνεκρο ναυάγιο

Μέσα στο 2015 έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών που έχουν έχουν πνιγεί κατά 30 φορές!

ΑΥΤΟΣ είναι ο καπετάνιος του αλιευτικού της Λαμπεντούζα- ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ για το πολύνεκρο ναυάγιο

Συνελήφθησαν από τις ιταλικές αρχές ο καπετάνιος και ένα μέλος του πληρώματος του φορτωμένου με εκατοντάδες μετανάστες αλιευτικού που αναποδογύρισε εν πλω προκαλώντας το πιο πολύνεκρο ναυάγιο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Μεσόγειο, με περισσότερους από 800 νεκρούς.

Ο 27χρονος Τυνήσιος καπετάνιος, Μοχάμεντ Αλί Μαλέκ, είναι ο υπεύθυνος για το ναυάγιο με τους 800 νεκρούς, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.
Οι δύο δουλέμποροι που βλέπετε στο βίντεο, ο Τυνήσιος καπετάνιος και ο 25χρονος Σύριος Μαχμούντ Μπικχίτ (στα δεξιά), μέλος του πληρώματος του μοιραίου σκάφους, συνελήφθησαν με κατηγορίες για διευκόλυνση παράνομης μετανάστευσης. Επιπλέον στον καπετάνιο αποδίδονται οι κατηγορίες των ανθρωποκτονιών εξ αμελείας κατά συρροή και της πρόκλησης ναυαγίου.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, το αλιευτικό ανατράπηκε αφού συγκρούσθηκε με το πορτογαλικό φορτηγό πλοίο, το οποίο έφθασε επιτόπου σε μια προσπάθεια διάσωσης. Το πλοίο άρχισε γρήγορα να βυθίζεται, καθώς οι εκατοντάδες επίδοξοι μετανάστες άρχισαν να κινούνται πανικόβλητοι μέσα σε αυτό, κάνοντας το ήδη υπερφορτωμένο πλοίο που είχε αποσταθεροποιηθεί από τη σύγκρουση, τελικά να βυθιστεί.
Εκατοντάδες από τους μετανάστες ήταν κλειδωμένοι στα δυο χαμηλότερα επίπεδα του σκάφους.
Άλλοι βρίσκονταν πάνω στο κατάστρωμα. Μόνον 28 κατάφεραν να επιζήσουν και να φτάσουν ζωντανοί στην Κατάνια.
Σοκ όμως προκαλεί το γεγονός ότι μέσα στο 2015 έχουν πνιγεί στα νερά της Μεσογείου 1.776 επίδοξοι μετανάστες, αριθμός 30 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο περσινό. Μήπως όμως εκτός από τη ραγδαία αύξηση των ανθρώπων που μπαίνουν στις βάρκες του θανάτου, φταίνε και άλλοι για τη ραγδαία αύξηση των θυμάτων των δουλεμπόρων;
Το 2013 η Ιταλία οργάνωσε το δαπανηρό «μάρε νόστρουμ» για τον έγκαιρο εντοπισμό και την διάσωση των παράτυπων μεταναστών. Είχε προηγηθεί ναυάγιο με 366 νεκρούς ανοικτά της Λαμπεντούζα. Η Φρόντεξ που διαδέχτηκε το «μάρε νόστρουμ» αποδείχτηκε ανεπαρκής.
Χθες η ιταλική ακτοφυλακή, μια ημέρα μετά το πρωτοφανές ναυάγιο, έδωσε εικόνες από έξι διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης άλλων 638 συνολικά παράτυπων μεταναστών. Στο αλιευτικό αυτό επέβαιναν 446 άνθρωποι που εντοπίστηκαν σε απόσταση 80 μιλίων νότια των ακτών της Καλαβρίας.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top