Έτοιμη για εμπλοκή στη Μεσόγειο δηλώνει η Τουρκία!

Προκλητική δήλωση από τον αρχηγό του ΓΕΝ εν μέσω ασκήσεων

Έτοιμη για εμπλοκή στη Μεσόγειο δηλώνει η Τουρκία!

«Αν συναντήσουμε ελληνικά πλοία, ισχύουν κανόνες εμπλοκής», δήλωσε ο ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» και το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις βόλτες του.

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία του Καΐρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, ο ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου ξεκαθάρισε πως οι ασκήσεις, ��ου διεξάγονται έως τις 14 του μήνα, δεν σχετίζονται με την ένταση στην περιοχή, αλλά πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους.

Ωστόσο, ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ, ο αρχηγός του τουρκικού στόλου ήταν προκλητικός: «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης».

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά. Παράλληλα, παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου. Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων. Και γι αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση», συνέχισε ο ίδιος.

Θυμίζουμε πως, στις 26 Ιουνίου 2012, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής, λόγω των γεγονότων στη Συρία. Όπως είχε πει, «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top