Ιταλία: Μέχρι την Δευτέρα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ματέο Ρέντσι

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις του προέδρου Ναπολιτάνο

Μετά την ολοκλήρωση των σημερινών διαπραγματεύσεων στην Ιταλία, μέχρι την Δευτέρα ανεμένεται να δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στον επικεφαλής της κεντροαριστεράς, Ματέο Ρέντσι.

Ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας τόνισε το Σάββατο βράδυ ότι «οι διαβουλεύσεις διεξήχθησαν με τον ταχύτερο, δυνατό ρυθμό, για να δοθεί χρόνος σε όποιον θα πρέπει να αναλάβει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης».

Από την σημερινή ημέρα διαβουλεύσεων προέκυψε, όπως ήταν ήδη σαφές, ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, προτείνει για την πρωθυπουργία τον γραμματ��α του, Ματέο Ρέντσι.

«Το κόμμα μας θα διαθέσει όλη του την πολιτική ισχύ για μια κυβέρνηση που να διαρκέσει μέχρι το 2018, με κύριους στόχους τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή του εκλογικού νόμου», τόνισε ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην γερουσία, Λουίτζι Τζάντα.

Την υποψηφιότητα του Ρέντσι στήριξε ανεπιφύλακτα η κεντρώα Επιλογή Πολιτών, ενώ ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο, έθεσε συγκεκριμένους όρους: «Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι το μεγάλο και σημαντικό, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε νέα κυβέρνηση μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες. Δεν θα στηρίξουμε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που να κλείνει προς την Αριστερά», δήλωσε ο Αλφάνο.

Η Λέγκα και το κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλλο, όπως είχαν ήδη ανακοινώσει, δεν μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top