Πρώτο "πράσινο φως" στο σχέδιο Ομπάμα για επέμβαση στη Συρία

Υπερψήφισε η επιτροπή της Γερουσίας-Δέκα ψήφοι «υπέρ», επτά «κατά» και μία «παρών»

Πρώτο "πράσινο φως" στο σχέδιο Ομπάμα για επέμβαση στη Συρία

Το πρώτο «Ναι» για το «χτύπημα» στη Συρία κατά του καθεστώτος Άσαντ είπε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ με δέκα ψήφους υπέρ, επτά κατά και με έναν από τους γερουσιαστές να δηλώνει «παρών».


Η έγκριση της απόφασης από την Επιτροπή της Γερουσίας ανοίγει τον δρόμο ώστε να υπάρξει ψηφοφορία επί αυτής στην Ολομέλεια του Σώματος, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.

Η απόφαση κάνει λόγο για μια «περιορισμένη» στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μεγίστης διαρκείας 60 ημερών με την δυνατότητα να παραταθεί στις 90, σε κάθε περίπτωση χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Τη στιγμή που η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ψήφιζε επί της απόφασης, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ μιλούσε ενώπιον της αντίστοιχης επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, λέγοντας ότι το στρατιωτικό πλήγμα δεν θα είναι ένα «τσίμπημα» και θα μειώσει σημαντικά τη στρατιωτική ισχύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

«Ο πρόεδρος έχει δηλώσει [...] ότι αυτό [το στρατιωτικό πλήγμα] δεν θα είναι απλώς ένα τσίμπημα. Αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα, το οποίο πράγματι θα μειώσει τις δυνατότητές του [συριακού καθεστώτος» είπε ο Χέιγκελ στην επιτροπή.

Ο Χέιγκελ τόνισε ότι θεωρεί πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» οι δυνάμεις του Άσαντ να χρησιμοποιήσουν ξανά χημικά όπλα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δράσουν ώστε να γίνει σαφές πως η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος κατέθεσε επίσης στην επιτροπή, δήλωσε επίσης πως η εκ νέου χρήση χημικών όπλων από τις τακτικές δυνάμεις της Συρίας είναι «100%» πιθανή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top