Στο μάτι του κυκλώνα η Γαλλία-Πέφτει η δημοτικότητα του Ολάντ

Σόιμπλε: «Η χώρα δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων»

Στο μάτι του κυκλώνα η Γαλλία-Πέφτει η δημοτικότητα του Ολάντ

Χάος επικρατεί στην Γαλλία, αφού δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές του Αριστερού Μετώπου, έκαναν πορεία στο Παρίσι για να καταγγείλουν τις πολιτικές λιτότητας και να απαιτήσουν να δοθεί ένα τέλος στο «μοναρχικό» στιλ διακυβέρνησης.

Με το σύνθημα :«αντίσταση, αντίσταση», οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία της Βαστίλης πραγματοποιώντας μια «πορεία πολιτών» με στόχο να πιέσουν τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ του Σοσιαλιστικού Κόμματος να στραφεί σε μια πιο αριστερή πολιτική.

«Η περίοδος χάριτος τέλειωσε» και «ο απολογισμός είναι αρνητικός», είπε ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, Ζαν-Λικ Μελανσόν, απευθυνόμενος στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο χώρο, μία ημέρα πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εκλογή του Ολάντ.

Το να επιβάλλεται λιτότητα στους λαούς της Ευρώπης, ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις «γνωρίζουν ότι το χρέος δεν θα αποπληρωθεί ποτέ» με αυτόν τον τρόπο είναι «ανώφελο, σκληρό και σαδιστικό», τόνισε ο ίδιος.

Το Αριστερό Κόμμα του Μελανσόν, που ηγείται του Αριστερού Μετώπου, στο οποίο συμμετέχει και το ΚΚ Γαλλίας, ανέφερε ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν 180.000 άνθρωποι, ενώ η αστυνομία υπολόγισε τους συμμετέχοντες σε 30.000.

Ο Μελανσόν, ο οποίος είχε καταλάβει την τέταρτη θέση στον πρώτο γύρο των περυσινών προεδρικών εκλογών, είχε υποστηρίξει τον Ολάντ εναντίον του απερχόμενου τότε τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο.

Έκτοτε όμως, έχει γίνει ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του νυν προέδρου της Γαλλίας.

Πέφτει η δημοτικότητα του Ολάντ

Ένα χρόνο συμπλήρωσε στην προεδρία της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ και απότι φαίνεται οι πολίτες κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι μαζί του!

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητά του έχει κατρακυλήσει στο 25%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει Γάλλος Πρόεδρος μετά από 12 μόλις μήνες στην εξουσία.

Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές σχολιάζουν πως ο Ολάντ αδυνατεί να επιβάλλει την τάξη σε ένα ανομοιογενές υπουργικό συμβούλιο.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι την Παρασκευή η Κομισιόν έδωσε στη Γαλλία διετή παράταση για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3%. Η κυβέρνηση Ολάντ εκτιμά πως θα πετύχει το στόχο νωρίτερα.

Σόιμπλε: «Η χώρα δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων μετά την διετή παράταση που έδωσαν στο Παρίσι οι Βρυξέλλες με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει τονίσει πως κάθε αναβολή της επίτευξης του στόχου για μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς δεσμεύσεις για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην γαλλική οικονομική εφημερίδα

Όμως για τον Σόιμπλε «ένα πράγμα είναι ήδη ξεκάθαρο: δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πολεμική του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση αυτή, λέγοντας πως ��αντί ορισμένοι πολιτικοί να ασχολούνται με τις πραγματικές αιτίες των σημερινών προβλημάτων, προτιμούν να ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους. Η αιτία των προβλημάτων ορισμένων κρατών μελών «είναι το αυξημένο δημόσιο χρέος και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και όχι τα προγράμματα λιτότητας», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top