ΒΙΝΤΕΟ-ντοκουμέντο: Τι έκανε ο 19χρονος βομβιστής της Βοστώνης λίγο πριν παραδοθεί

Ποιοι ζητούν την θανατική ποινή του Τζοχάρ Τσαρνάεφ

Μόλις λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή σύλληψη του 19χρονου Τσετσένου Τζοχάρ Τσαρνάεφ, δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το σημείο που κρυβόταν ο 19χρονος βομβιστής.

Πρόκειται για εικόνες από το ελικόπτερο του FBI, που επί της ουσίας «εγκλώβισε» τον νεαρό, ύποπτο για την τρομοκρατική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο μέσα σε μια βάρκα που βρισκόταν αραγμένη στην πίσω αυλή ενός σπιτιού στο Γουότερτάουν.. Έμεινε εκεί, τραυματισμένος από τη συμπλοκή όπου σκοτώθηκε ο αδερφός του, Τάμαρλαν, μέχρι που τον βρήκε ο ιδιοκτήτης της βάρκας.

Boston_Marathon_Explosions_20130420214233.jpg

Στις φωτογραφίες αλλά και το ΒΙΝΤΕΟ του ξένου δικτύου NBC News, φαίνεται ο 19χρονος να κινείται μέσα στη βάρκα. Ένα ρομπότ βγάζει το κάλυμμα από τη βάρκα και στη συνέχεια, αφού πρώτα υπήρξε ανταλλαγή πυρών με τον Τσαρνάεφ, η αστυνομία πέτα μέσα χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

263898-boston-boat.jpg

Στο ΒΙΝΤΕΟ φαίνονται καθαρά οι εκρήξεις, λίγο πριν αναγκαστεί να παραδοθεί ο νεαρός Τσετσένος και τελικά να συλληφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Έχει σοβαρό τραύμα στο λαιμό και δε μπορεί να μιλήσει. Είναι διασωληνωμένος και σε καταστολή.

957734-watertown.jpg

Η αστυνομία περιμένει πολλά από την κατάθεσή του, η οποία αναμένεται να ρίξει φως στα κίνητρα που ώθησαν εκείνον και τον αδερφό του Ταμαρλαν, να αιματοκυλίσουν τη Βοστώνη.

Αντιμέτωπος με την θανατική ποινή ο βομβιστής της Βοστώνης

Την ίδια ώρα ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, όπως ο Λίντσεϊ Γρέιχαμ από τη Νότια Καρολίνα και ο Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, προέτρεψαν τον Μπαράκ Ομπάμα να διατάξει τη δίκη του Τζοχάρ Τσερνάεφ βάσει του δικαίου του πολέμου ως «εχθρός πολεμιστή», ακριβώς όπως αντιμετωπίσθηκαν και οι κρατούμενοι στη φυλακή της Βάσης του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Αυτό θα αφαιρούσε από τον κατηγορούμενο οποιαδήποτε νομική προστασία και θα επέτρεπε την εκδίκαση της υπόθεσης από στρατοδικείο κι όχι από πολιτικό δικαστήριο.

Τα πιθανά ελαφρυντικά

Το νεαρό της ηλικίας του και η διανοητική του κατάσταση ίσως αποτελέσουν τη βάση της υπερασπιστικής γραμμής των συνηγόρων του Τζοχάρ.

Πιθανό ελαφρυντικό για τον Τσερνάεφ κατά της καταδίκης του σε θάνατο ενδέχεται να αποτελέσει και ο ρόλος του στην επίθεση. Για παράδειγμα, εάν αποδειχθεί πως κάποιος άλλος ήταν ο αρχηγός στο σχέδιο και τις επιθέσεις –όπως ο αδελφός του φερ’ ειπείν - μπορεί να ελαφρύνει τις κατηγορίες.

Οι κατήγοροι ενδεχομένως να είναι πιο επιεικείς εάν ο Τσερνάεφ διαθέτει κάποιες πολύτιμες πληροφορίες και είναι πρόθυμος να τις αποκαλύψει στην κυβέρνηση, δήλωσε ο Ντόναλντ Στερν, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στη Βοστώνη.

Άλλοι ειδικοί τονίζουν πως οι συνήγοροι του Τσερνάεφ ενδέχεται να ζητήσουν από το δικαστήριο να μεταφέρει την εκδίκαση την υπόθεσης εκτός της πόλης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον ψυχολογικό αντίκτυπο που είχαν οι επιθέσεις στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top