Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: "Τα πράγματα είναι χειρότερα από το ’74. Ο λαός μας θα δεινοπαθήσει"

"Θα καταλήξουμε με το ½ του μισθού μας"

Ότι η κατάσταση σήμερα στην Κύπρο είναι χειρότερη από το ’74 τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε συνέντευξή του, προσθέτοντας πως «Παρόλο που τότε 180.00 πρόσφυγες έφυγαν σχεδόν γυμνοί, μέσα σε 10 χρόνια καταφέραμε να φύγουμε από τις σκηνές και είχαμε σπίτια αξιοπρεπή. Υπήρξε μια σύμπνοια και μια αλληλοβοήθεια. Βέβαια τότε είχαμε κόψει στο 50% όλους τους μισθούς, κάτι που τώρα δεν το δέχονται. Αλλά πιστεύω πως αν φθάσουμε στο τέλος και θα είναι τα πάντα αρνητικά, τότε εκεί θα καταλήξουμε το ½ στους μισθούς, είτε μας αρέσει, είτε όχι».

Επεσήμανε επίσης ότι «αν καταρρεύσει η Τράπεζα Κύπρου τότε θα καταρρεύσει το σύστημα της Μεγαλονήσου και ο λαός θα δεινοπαθήσει και θα συρρικνωθούν τα πάντα. Θα πάμε 100 χρόνια πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η Ε.Ε ήθελε να τιμωρήσει την Κύπρο, χωρίς όμως να γνωρίζει το λόγο, όπως είπε, ενώ καταλόγισε ότι ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση της Κύπρου αλλά και στους τραπεζίτες. Μάλιστα τόνισε ότι μεγάλη ευθύνη φέρει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Για το άνοιγμα των Τραπεζών ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Κύπριοι θα δείξουν πατριωτισμό και δεν θα τρέξουν να πάρουν τις καταθέσεις τους, κάτι που πιστεύει ότι θα κάνουν και οι ξένοι καταθέτες. Επίσης, ανέφερε ότι έχει προσκαλέσει σε γεύμα εργασίας Ρώσους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν off shore εταιρείες, ώστε να μην φύγουν από τη μεγαλόνησο.

Ερωτηθείς για πιθανή έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει στο απώτερο μέλλον, σημειώνοντας πως η Ευρωζώνη θα διαλυθεί εάν οι εταίροι δεν αλλάξουν συμπεριφορά.

Τέλος ερωτηθείς για την απόφασή του να διαθέσει την εκκλησιαστική περιουσία στο κράτος, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι η περιουσία ανήκει στο λαό, γιατί η εκκλησία είναι ο λαός, ενώ διευκρίνισε ότι μιλά για την περιουσία της Αρχιεπισκοπής. Επισήμανε δε ότι η περιουσία είναι ιερότατατη και πως είναι θεματοφύλακές της, γι΄αυτό και θα είναι πολύ προσεκτικοί στο πως και με ποιον τρόπο θα εκμεταλλευθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top