Μπορεί φέτος το καλοκαίρι να ξεκίνησε νωρίτερα με υψηλές θερμοκρασίες να καταγράφονται ήδη από την αρχή Μαΐου, ωστόσο φαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο το μαρτύριο της ζέστης βαίνει προς το τέλος του.
Καιρός: Προειδοποίηση για σφοδρή κακοκαιρία με καταιγίδες και χαλάζι
Από τα μέσα του μήνα φαίνεται ότι ο υδράργυρος πέφτει αισθητά και μάλιστα κάτω από τα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.
«ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΝΕΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου και για πρώτη φορά μετά από ένα 4μηνο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Υπάρχει βέβαια μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά είναι εμφανής η πτωτική πορεία του υδραργύρου , μάλιστα και συνοδεία βροχών!», ανέφερε ο κ. Κολυδάς σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Καιρός: Νέα κακοκαιρία από την Παρασκευή - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, από σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας που θα επηρέασει τα δυτικά και βόρεια της χώρας.
Έντονες βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι στη βορειοδυτική χώρα (βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Μακεδονία), που τοπικά μπορεί να προκαλέσουν και προβλήματα. Στη συνέχεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τα κεντρικά και βόρεια της χώρας.
Το Σάββατο η κακοκαιρία θα κορυφωθεί με έντονα φαινόμενα στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.
Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη
Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ, αφού οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν και τους τρεις μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο) ήταν οι υψηλότερες που έχουν μετρηθεί ποτέ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.
Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία (εν μέσω χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου), καθώς κι επαρχίες της Κίνας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα πως κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο.
Σε παγκόσμια κλίμακα, ο Αύγουστος του 2024 ισοφάρισε το ρεκόρ θερμοκρασίας του αντίστοιχου μήνα οποιασδήποτε χρονιάς, που κατείχε αυτός του 2023, 1,51 ° Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου (1850-1900), με άλλα λόγια πάνω από το όριο του 1,5 ° Κελσίου, που ήταν ο πιο φιλόδοξος στόχος της συμφωνίας του Παρισιού του 2015.
Αυτό το όριο, εμβληματικό, ξεπεράστηκε τους 13 από τους 14 τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου Κοπέρνικος (που διαφέρουν ελαφρά από τα στοιχεία αντίστοιχων φορέων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας).
Αξιοσημείωτο είναι το ότι τους τελευταίους δέκα μήνες, η μέση θερμοκρασία ήταν 1,64 ° Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.