Καιρός: Άντεξε η Θεσσαλία το πέρασμα της κακοκαιρίας

Πού αναμένονται εντονότερα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία εξπρές που πλήττει από χθες, Παρασκευή το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προκαλώντας ήπιες πλημμύρες στη Μαγνησία και την Καρδίτσα. Τα προβλήματα που προκλήθηκαν ήταν μικρής έκτασης, σύμφωνα με τις αρχές. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Καιρός: Πού αναμένονται πιο έντονα φαινόμενα

Η ΕΜΥ εξέδωσε επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων. Σύμφωνα με αυτό, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα, Σάββατο, στις εξής περιοχές:

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες:

  • στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας)
  • τις Σποράδες
  • την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα)
  • σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής)
  • τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα)
  • τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 
  • τα Δωδεκάνησα

Κικίλιας από Θεσσαλία: «Η προσπάθεια μέχρι τώρα απέδωσε»

Σε δηλώσεις του από την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σήμερα ότι  «υπήρχε μία ανησυχία δικαιολογημένη των συμπολιτών εδώ στη Θεσσαλία γιατί είναι νωπές οι μνήμες μίας καταστροφής και μιας δυσκολίας».

Καιρός: Η κακοκαιρία έφερε πλημμύρες και… χιόνια

«Ήμασταν όλοι εδώ πέρα συντονισμένοι και οργανωμένοι. Χαίρομαι που μέχρι τώρα η προσπάθεια απέδωσε», πρόσθεσε.

«Είναι προφανές ότι δουλεύοντας όλοι μαζί και συντονισμένα μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην εικόνα που υπήρξε σε όλη την Ελλάδα, σχετικά με τις βροχοπτώσεις είπε ότι «είχαμε τις βροχοπτώσεις που περιγράψαμε σε περιοχές στην Καρδίτσα και σε κάποιες περιοχές του Πηλίου και σε όλη την Ελλάδα». 

«Αυτό είναι το κλίμα πλέον και σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να προσαρμοστούμε», σημείωσε.

Καιρός: Χωρίς προβλήματα πέρασε η κακοκαιρία από τη Μαγνησία

Χωρίς προβλήματα και με φαινόμενα ήπιας μορφής πέρασε η κακοκαιρία από τον Βόλο και τη Μαγνησία, αφού δεν καταγράφηκαν σε καμία περίπτωση πλημμυρικές καταστάσεις ή σημαντικές κατολισθήσεις στο ανατολικό και νότιο Πήλιο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες που βρίσκονται σε ετοιμότητα από χθες το απόγευμα .

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου δε δέχθηκε καμία κλήση για άντληση υδάτων από κτίρια, ούτε παρουσιάστηκαν φαινόμενα πλημμύρας σε δρόμους του Βόλου, αλλά και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν καταγράφηκαν προβλήματα σε ολόκληρη τη Μαγνησία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-  ΜΠΕ, η βροχή που έπεσε στον Βόλο ήταν στο πλαίσιο της απλής κανονικής βροχής, με μία περίοδο μεγαλύτερης έντασης περίπου στις 05:00 τα ξημερώματα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στη Μαγνησία δεν καταγράφηκαν προβλήματα. Είναι όμως πλέον σαφές ότι η Θεσσαλία, μετά τον Ιανό και τους Daniel/Elias, κατατάσσεται στις ζώνες υψηλού κινδύνου. Φροντίσαμε να υπάρχει απόλυτος καθαρισμός των ποταμών και των χειμάρρων από την επιβάρυνση τους με φερτά υλικά και η δουλειά που έγινε αποδείχθηκε στον Βόλο. Οι χείμαρροι ήταν “αεροδρόμια” και το αποτέλεσμα σωτήριο. Το έργο ήταν μεγάλο, οι εργασίες στα ποτάμια δεν τελειώνουν ποτέ και δεν πρέπει να τελειώνουν και εκεί δώσαμε βάρος».

Καιρός: Πού καταγράφηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής

Το μέγιστο ύψος βροχής έως σήμερα καταγράφηκε στη Γλώσσα Σκοπέλου (119 χιλιοστά) και ακολούθησε η πόλη της Καρδίτσας (117 χιλιοστά). 

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ώρες, τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και να εξασθενήσουν.

Επί ποδός ήταν όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί.

Καιρός: «Απέχει πολύ από τη σφοδρότητα του “Daniel”»

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος διευκρίνισε ότι το φαινόμενο απέχει πάρα πολύ από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας «Daniel».

«Ίσως να έχουμε 100 χιλιοστά ύψος βροχής σε ανατολική Θεσσαλία», σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το ύψος της βροχής στη Θεσσαλία έφθασε τα 800 χιλιοστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αναμένουμε έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία, ειδικά την ανατολική, στις Σποράδες, στη βόρεια Εύβοια, στη νότια Χαλκιδική, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Σε υψόμετρα πάνω από 1.300 θα χιονίσει, κάτι ωστόσο απόλυτα φυσιολογικό. Έχουν προηγηθεί τρεις εβδομάδες με πολλή ζέστη, θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».

Τα έντονα φαινόμενα θα εξασθενήσουν έως το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο η πτώση της θερμοκρασίας θα διατηρηθεί έως τη Δευτέρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top