Αφρικανική σκόνη: Μάσκα στις μετακινήσεις και άθληση σε εσωτερικούς χώρους

Οδηγίες των πνευμονολόγων για όσους έχουν ευαισθησία

Η αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει σαν «πέπλο» το λεκανοπέδιο Αττικής, σε συνδυασμό με τη γύρη και τη ζέστη, απασχολεί έντονα, ειδικά όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. 

Καιρός: Αφρικανική σκόνη «πνίγει» τη χώρα - «Καμπανάκι» από πνευμονολόγους

Ο πνευμονολόγος, Λευτέρης Ζέρβας, επισημαίνει ότι οι πολίτες είναι καλό να είναι σε εγρήγορση κι όχι σε πανικό. «Έχουμε αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αυτό το διήμερο. Αυτό επιβαρύνει ιδίως τους ασθενείς με άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ηλικιωμένους που είναι επιβαρυμένη η υγεία τους. Γι’ αυτό συστήνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να περιορίζουν κατά το δυνατόν τις μετακινήσεις τους σε εξωτερικούς χώρους κι αν πρέπει να τις κάνουν, να τις κάνουν με μάσκα», είπε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Σήμερα».

«Με την αφρικανική σκόνη δεν είναι μόνο το πρόβλημα που δημιουργεί η ίδια, δηλαδή τον ερεθισμό των βλεννογόνων, αλλά το ότι μεταφέρει κι άλλους μικροοργανισμούς, γύρη και αλλεργιογόνα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους ανθρώπους που έχουν ευαισθησία», σημείωσε.

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών ως την Πέμπτη 28/3

«Η αφρικανική σκόνη έχει μικρά και μεγάλα σωματίδια. Τα μεγάλα που δεν περνούν στους βλεννογόνους μπορεί να κάτσουν στους βλεννογόνους των ματιών και να δημιουργήσουν τοπικούς ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις. Για τους αθλητές συστήνεται η άσκηση να γίνεται σε εσωτερικούς χώρους», εξήγησε.

Θοδωρής Κολυδάς: Εξηγεί πώς έφτασε στην Ελλάδα η αφρικανική σκόνη 

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του εξηγεί ότι «η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες» και πως η πιο συχνή περιοχή- πηγή αιωρούμενων σωματιδίων είναι η κεντρική Αλγερία.

Ακόμη, σημειώνει ότι «την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο- Απρίλιο), οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους τον χρόνο».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top