Παραλίες: Τι ισχύει στην Ιταλία και τη Γαλλία για τις ξαπλώστρες

Τι προβλέπουν οι νομοθεσίες των χωρών

Οι παραβάσεις στις παραλίες της χώρας είναι πολλές από τους επιχειρηματίες που μισθώνουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, όμως τι ισχύει στο εξωτερικό; 

Όπως εξήγησε η Δέσποινα Μανδελενάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στην Ιταλία η νομοθεσία προβλέπει ότι οι οργανωμένες παραλίες σε κάθε δήμο δεν πρέπει να καταλαμβάνουν περισσότερο από το 60% της συνολικής έκτασης της παραλίας, επομένως ελεύθερη πρόσβαση υπάρχει στο υπόλοιπο 40%. 

Τήνος: Έφοδος ελεγκτών σε τρεις παραλίες – Ελευθερώθηκαν 3.000 τ.μ αιγιαλού

Οι λουόμενοι δεν πληρώνουν είσοδο, κι αν θέλουν μπορούν να νοικιάσουν ομπρέλα και ξαπλώστρες, αλλά υπάρχει χώρος και για να τοποθετήσουν δική τους ομπρέλα και πετσέτα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι αρκετά συχνά δεν τηρείται ο νόμος, ούτε εκεί και ζητούν αυστηρότερους ελέγχους από τις δημοτικές και αστυνομικές Αρχές. Μάλιστα η απόφαση τον περασμένο Απρίλιο να υπάρξει κόφτης στον αριθμό ατόμων που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε μία παραλία προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων από κινήματα πολιτών  και τοπικούς φορείς, που ζητούν να είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους ο ιταλικός αιγιαλός και όχι μόνο σε όσους διαθέτουν χρήματα για να πληρώσουν για τις παροχές παραλιακών καταστημάτων. 

Κίνημα της Πετσέτας: 1.312 έλεγχοι από 8 – 11 Αυγούστου – 413 οι παραβάσεις

Στις οργανωμένες παράλιες της Γαλλίας επίσης, δεν μπορεί κάποιος να βάλει τη δική του ομπρέλα, πετσέτα ή ξαπλώστρα, εκτός αν έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος, έναντι αντιτίμου εισόδου. 

Τα ξενοδοχεία κυρίως και κάποια beach bars έχουν τοποθετήσει ξαπλώστρες και ομπρέλες στις γνωστές παραλίες όπως στη Νίκαια, το Σεν Τροπέ, τις Κάννες, οι οποίες όμως δεν ξεπερνούν το 25% της έκτασης της παραλίας.

Πάρος: Άρχισαν να εμφανίζονται ξανά ξαπλώστρες στη μικρή Σάντα

Σε γενικές γραμμές οι οργανωμένες ξαπλώστρες και ομπρέλες στις γαλλικές παραλίες είναι λιγοστές. Γίνονται έλεγχοι, αλλά είναι και οι επιχειρηματίες νομοταγείς διότι τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και οι παραβάσεις δεν παραγράφονται. 

«Κίνημα της Πετσέτας»: Τα δικαιώματα των λουόμενων- Όσα πρέπει να γνωρίζουν

Στην Ισπανία σύμφωνα με τον νόμο περί ακτών, η χρήση των παραλιών είναι δημόσια και δωρεάν και δεν επιτρέπεται η ύπαρξη ιδιωτικών παραλιών. Αν κάποιος κλείσει με οποιοδήποτε εμπόδιο την πρόσβαση στην παραλία καταγγέλλεται και τιμωρείται. Ξενοδοχεία κυρίως τοποθετούν ομπρέλες και ξαπλώστρες για όσους το επιθυμούν, χωρίς να εκμεταλλεύονται την παραλία απ’ άκρη σ’ άκρη και σεβόμενα τους νόμους και τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή δεν επιθυμούν να κάτσουν σε ξαπλώστρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top