Ναυάγιο στην Πύλο: Tα πρόσωπα και ο ρόλος των διακινητών

«O 84 και ο 94 ήταν οι πιο σκληροί» κατέθεσε διασωθείς

Μαρτυρικές στιγμές χωρίς νερό και φαγητό, με βρισιές και ξύλο έζησαν πολλοί από τους μετανάστες πριν βυθιστεί το μπλε αλιευτικό του θανάτου στην Πύλο, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις διασωθέντων.

Πύλος: Tι κατέθεσε ο καπετάνιος της θαλαμηγού που έσωσε μετανάστες

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στα δικαστήρια της Καλαμάτας είναι ραγδαίες, καθώς η ανακρίτρια ζήτησε εσπευσμένα πέντε άτομα να επιστρέψουν από τη Μαλακάσα, ενώ το φως της δημοσιότητας βλέπουν τα πρόσωπα των εννέα διακινητών.

Ναυάγιο στην Πύλο: Tα πρόσωπα και ο ρόλος των διακινητών

Αυτοί οι άντρες, Αιγύπτιοι 20 έως 40 ετών είναι οι εννέα διακινητές που συνελήφθησαν για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Ο καθένας είχε τον ρόλο του. Οι άντρες με τους αριθμούς 56 και  57 είχαν ενεργό ρόλο στο «ταξίδι του θανάτου» Έβριζαν, φώναζαν και ξεδιψούσαν τις αθώες ψυχές με βρώμικα νερά πριν το αλιευτικό βυθιστεί.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των διασωθέντων που εξασφάλισε για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η Κατερίνα Ρίστα, ο 84 και ο 94 ήταν οι πιο σκληροί. 

Αυτό είπε και ο 21χρονος Λιμάν από τη Δαμασκό στις αρχές, που γλίτωσε από τον εφιάλτη ενώ ταξίδευε με όνειρο μια καλύτερη δουλειά στην Ολλανδία.

Ναυάγιο Πύλος: «Δεν είχαμε σωσίβια. Μας έδιναν βρώμικο νερό»

Kατάθεση 1η: «Αρχικά με έβαλαν να καθίσω στο εσωτερικό του πλοίου, επειδή ζαλιζόμουν. Πλήρωσα 50 ευρώ σε ένα άτομο του κυκλώματος , το οποίο δεν το ξαναείδα. Μεταφέρθηκα στο κατάστρωμα. Ταξιδεύαμε 4 μέρες. Μας έδιναν ελάχιστο φαγητό και βρώμικο νερό. Άκουσα τον καπετάνιο να λέει ότι ήμασταν 747 άτομα, εκ των οποίων οι 500 υπήκοοι του Πακιστάν. Περίπου 15 άτομα ήταν στο κύκλωμα και μας έλεγχαν. Σωσίβια δεν υπήρχαν, μας είπαν ότι θα έπρεπε να πληρώσουμε 30 δολάρια για αυτό και πως το πλοίο ήταν ασφαλές» .

Ναυάγιο Πύλος: «Είναι μια πρακτική με δόλο, για να βουλιάξουν το σκάφος»

Aπάνθρωπες συνθήκες στο ψαροκάικο του θανάτου πριν το ναυάγιο

Στα πρόσωπα των αντρών με τους αριθμούς 57 και του 64 κάποιοι αναγνώρισαν το δεξί χέρι του καπετάνιου που αναλάμβανε το τιμόνι, όταν ο πλοίαρχος έπεφτε για ύπνο. Οι ώρες πάνω στο μπλε σκουριασμένο αλιευτικό ήταν μαρτύριο και η μηχανή χαλούσε συνεχώς, όπως υποστηρίζει ο 24χρονος Ρανά από το Πακιστάν που σώθηκε, αλλά έχασε τη γυναίκα και τα δυο του παιδιά, γιατί αποφάσισαν να πάνε στην Ιταλία για μια καλύτερη ζωή. 

Ναυάγιο Πύλος: «Είναι μια πρακτική με δόλο, για να βουλιάξουν το σκάφος»

Ναυάγιο Πύλος: «Διάβαζα προσευχές γιατί φοβόμουν»

Κατάθεση 2η: «Κάποιοι από τους Αιγύπτιους ζήτησαν νερό από άλλο πλοίο που περνούσε. Το πλήρωμα τους πέταξε νερό. Το πήραν όλο οι Αιγύπτιοι και δεν μας έδωσαν. Τσακωθήκαμε μεταξύ μας. Μετά έβαλαν μπρος, αλλά μισή ώρα μετά σταμάτησε ξανά η μηχανή. Εγώ καθόμουν στα γόνατα, διάβαζα προσευχές γιατί φοβόμουν».

Ναυάγιο Πύλος: Ρίχνουν το φταίξιμο στον καπετάνιο

Η μαρτυρία του Μοχάμαντ από τη Συρία που ονειρευόταν μια καλύτερη ζωή στην Ολλανδία ρίχνει το ανάθεμα στον καπετάνιο που αρνήθηκε τη βοήθεια.

«Άκουσα από το δορυφορικό τηλέφωνο ότι κάποιο αμερικανικό πλοίο και κάποιο εμπορικό πλοίο ρώτησαν αν χρειαζόμαστε βοήθεια και ο καπετάνιος ο δικός μας αρνήθηκε κάθε είδους βοήθεια».

Πύλος: Συμπληρωματικές καταθέσεις ζήτησε η ανακρίτρια

Η ανακρίτρια ζήτησε συμπληρωματικές καταθέσεις από τους εννιά διασωθέντες του ναυαγίου που έδειξαν τους διακινητές. Ήδη οι πέντε κατέθεσαν σήμερα και οι υπόλοιποι τέσσερις αύριο.

Έπαιρναν υπέρογκα ποσά και έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις 

Οι έμποροι ψυχών έπαιρναν 4.000 δολάρια προκαταβολές, στοίβαζαν μετανάστες και πρόσφυγες σε σπίτια -κρησφύγετα στη Λιβύη για μήνες και έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις για ασφαλή ταξίδια μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη. 

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους άλλαζαν τρεις πτήσεις για να μπουν στο ψαροκάικο του θανάτου.

Σπάνε στα κρατητήρια οι κατηγορούμενοι

Οι κατηγορούμενοι αρχίζουν να σπάνε στα κρατητήρια και κάποιοι δίνουν στοιχεία για τον τρόπο που έπνιξαν εκατοντάδες αθώες ψυχές. 

Σήμερα τους επισκέφθηκαν οι δικηγόροι στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Μεσσηνίας, ώστε να χτίσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Σπάνε στα κρατητήρια οι κατηγορούμενοι - Tαλαιπωρία για τους συγγενείς που αναζητούν τους ανθρώπους τους/ κεντρικό δελτίο Star

Σπάνε στα κρατητήρια οι κατηγορούμενοι - Tαλαιπωρία για τους συγγενείς που αναζητούν τους ανθρώπους τους/ κεντρικό δελτίο Star

Ένας εκ των συλληφθέντων ενώ μιλούσε με τη δικηγόρο του έβαλε τα κλάματα, της έδειξε φωτογραφίες με τα ανήλικα παιδιά του και υποστήριξε  πως δεν είναι μέλος του κυκλώματος, αλλά ένας μετανάστης που πλήρωσε κι εκείνος όπως όλοι οι άλλοι για να πάει στην Ευρώπη. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι διακινητές που ήταν στο αλιευτικό είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους κι έτσι δεν θα μπορούσαν να τους αναγνωρίσουν οι μετανάστες. 

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο του δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας επισκέφθηκε τους μετανάστες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης, τους ενημέρωσε για τα δικαιώματα τους και στη συνέχεια ορισμένοι από τους διασωθέντες εξέφρασαν την επιθυμία να κινηθούν νομικά κατά πάντως υπεύθυνου. 

Καλαμάτα: Tαλαιπωρία και για τους συγγενείς που αναζητούν τους ανθρώπους τους

Τέλος, τις τελευταίες ώρες υπάρχει αγανάκτηση έξω από το Λιμεναρχείο από τους συγγενείς. 

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν ζητούν απαντήσεις από το Λιμεναρχείο για τους ανθρώπους τους, βλέπουν τη λίστα με τους 104 διασωθέντες, αν το όνομα του συγγενή τους δεν είναι στη λίστα, τότε έχουν μια ελπίδα ότι ίσως νοσηλεύονται. Πάνε στο νοσοκομείο, εκεί δεν τους επιτρέπεται η είσοδος και στη συνέχεια πηγαίνουν στη Μαλακάσα. Κανείς δεν τους λέει, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, ότι οι συγγενείς τους είναι αγνοούμενοι. 

Έξω από το Λιμεναρχείο δεν υπάρχουν ψυχολόγοι για να τους στηρίξουν ούτε όμως και μεταφραστές για να βοηθήσουν την κατάσταση. Όσοι μεταφραστές βρίσκονται εδώ είναι από δική τους πρωτοβουλία.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top