Πυρκαγιές: Πώς θα σβήνονται οι φωτιές με τη μέθοδο «αντιπύρ»

Στη μάχη πάνω από 500 δασοκομάντος

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε μεγάλη άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς στον Δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής τον Μάιο

Προ των πυλών είναι το σχέδιο για την επιστράτευση του «αντιπύρ» ως μεθόδου κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών από την Πυροσβεστική.

Υπεύθυνοι για τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου θα είναι οι 590 πυροσβέστες των νεοσύστατων Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.ΔΕ), περισσότερο γνωστοί ως «δασοκομάντος».

Αντιπυρική περίοδος: Περισσότερα εναέρια μέσα και 500 δασοκομάντος

Η χρήση του «αντιπύρ» και η δημιουργία σώματος ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών με ικανότητα να επιχειρούν μέσα στο δάσος είχαν ανακοινωθεί πέρυσι τον Αύγουστο, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία κ.α.

Την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού ανέλαβαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), «αντιπύρ ή backfire ορίζεται ως ελεγχόμενη φωτιά που τίθεται προς την πλευρά του μετώπου. Στόχος είναι η συνένωση του μετώπου της πυρκαγιάς με το μέτωπο του αντιπυρός, με απώτερο σκοπό την αυτόματη κατάσβεση ή τη μείωση του ρυθμού εξάπλωσης της φωτιάς».

Αντιπυρική περίοδος: Καθαρίζονται 40.000 στρέμματα δάσος πριν το καλοκαίρι

Στην περίπτωση της κατάκαυσης (burn out) αντίστοιχα, οι πυροσβέστες βάζουν ελεγχόμενη φωτιά όχι στην πορεία του μετώπου αλλά στην περίμετρό του. Δημιουργούν ουσιαστικά αντιπυρικές ζώνες «ελαχιστοποιώντας», όπως περιγράφεται στο σχέδιο της ΚΥΑ, «την πιθανότητα η πυρκαγιά να υπερπηδήσει τη ζώνη με ακτινοβολία ή κηλίδες».

Η χρήση της φωτιάς για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών προβλέπεται ως διαδικασία μόνο όταν η φωτιά δεν μπορεί να ελεγχθεί με άλλα μέσα και εφόσον κρίνεται αναγκαία από τον επικεφαλής αξιωματικό της Πυροσβεστικής, που έχει την ευθύνη συντονισμού της επιχείρησης κατάσβεσης.

Πριν από την εφαρμογή του «αντιπύρ» και της κατάκαυσης καταρτίζεται ειδικό «Σχέδιο Εφαρμογής Αντιπυρός», ενώ ενημερώνονται η τοπική αυτοδιοίκηση, η Δασική Υπηρεσία και η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου –εάν απαιτηθεί– να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών. Μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την προστασία από άμεσο κίνδυνο ζωής, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής μπορεί να προβεί σε χρήση της μεθόδου ελεγχόμενης καύσης χωρίς να συντάξει ειδικό «Σχέδιο Εφαρμογής Αντιπυρός».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top