Και ενώ πιστεύαμε ότι σιγά σιγά ξεμπερδεύουμε μια και καλή με την πανδημία, η νέα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει ξανά συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.
Μετάλλαξη Όμικρον: Σε ποιες επιφάνειες παραμένει ζωντανός για επτά μέρες;
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, η επιδεινωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας οφείλεται στην υποπαραλλαγή Όμικρον 2, από την οποία αποτελείται το 70% των νέων κρουσμάτων και νοσηλειών.
Θεοδωρίδου: Πώς επηρεάζεται το τέλος της πανδημίας από τον πόλεμο
Δεν είναι ικανή να προκαλέσει νέο κύμα, αντίστοιχο της Όμικρον, ωστόσο είναι ικανή να παρατείνει το υφιστάμενο κύμα και μπορεί να φτάσουμε τα 30.000-35.000 κρούσματα, αν δεν προσέξουμε.
Ακόμα, εκτίμησε ότι ο αριθμός των θανάτων δε θα ανέβει.
Κορωνοϊός: Πόσο μας προστατεύουν οι τρεις δόσεις εμβολίου στη μετάλλαξη Όμικρον2;
Σχετικά με τον εμβολιασμό και την ανοσία, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι όσοι νόσησαν πρόσφατα με την Όμικρον ή έκαναν την 3η δόση πριν 2 μήνες έχουν μεγάλη προστασία απέναντι στην Όμικρον 2.
Ακόμα, ξεκαθάρισε ότι δε φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον σε κλινικό επίπεδο, είναι όμως 50% πιο μεταδοτική.
«Η Όμικρον 2 διεισδύει στις δομές φροντίδας ευάλωτων ατόμων μέσω των εμβολιασμένων ανθρώπων του προσωπικού που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί», συμπλήρωσε.
Τέλος, για την τέταρτη δόση του εμβολίου τόνισε ότι δε συζητείται για τον γενικό πληθυσμό.
Κορωνοϊός: «Θα χρειαστούμε και τέταρτη δόση του εμβολίου», λέει ο Μπουρλά
Κορωνοϊός: «Έχει αυξηθεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής»
Αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον καθηγητή στην Ιατρική Σχολή και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνο Δημόπουλο. «Η αύξηση αυτή συνάδει με αυτό που βλέπουμε όταν είναι πολύ περισσότερα τα άτομα τα οποία βγαίνουν θετικά κάνοντας self test, που παίρνουν τα μέτρα τους και απομονώνονται αλλά δεν δηλώνεται στις πλατφόρμες και δεν καταγράφεται», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Όπως είπε, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και κράτη με την χαλάρωση των μέτρων, την μη τήρηση των αποστάσεων και την κατάργηση της μάσκας, βλέπουμε έξαρση των κρουσμάτων, επισήμανε ο κ. Δημόπουλος.
«Επιπλέον, με την Ουκρανία, όπου έχουμε συνθήκες συνωστισμού και δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης είναι αναμενόμενη μια έξαρση της πανδημίας και γνωρίζουμε ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιθανή μετάλλαξη η οποία θα επικρατήσει», είπε, προσθέτοντας ότι είναι όλοι οι ιοί έχουν μεταλλάξεις.