Κορωνοϊός: «Η χώρα μας θα μετρά 1.500-1.800 νεκρούς έως το τέλος του έτους»

«Οι διασωληνωμένοι εμβολιασμένοι είναι 1 προς 12», εξήγησε ο κ.Τζανάκης

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, για τα θύματα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας. 

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον διαφέρουν από της Δέλτα

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα»,  η χώρα μας θα μετρά μέχρι το τέλος του έτους από 1.500 νεκρούς έως 1.800 νεκρούς και πιθανό να «σπάσει» το φράγμα των 20.000 θανάτων.

«Θα υπερβούμε κατά πολύ τους 20.000 νεκρούς, θα προσεγγίσουμε τους 21.000, ένα νούμερο που όλοι ελπίζαμε και πιστεύαμε ότι θα το φτάναμε την άνοιξη. Δυστυχώς ήρθε πολύ νωρίτερα σαν αποτέλεσμα της ολιγωρίας να εμβολιάσουμε αυτό το μισό εκατομμύριο πολιτών που είναι άνω των 60 ετών και είναι η δεξαμενή που δίνει το 90% αυτών των θανάτων», εξήγησε ο κ.Τζανάκης. 

Καπραβέλος: «Πάμε για μαύρα Χριστούγεννα. Θα έχουμε εκατόμβη νεκρών»

Σύμφωνα με προσομοιώσεις που έχει κάνει ο καθηγητής Τζανάκης με την ομάδα του κατά το τελευταίο τρίμηνο προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι εμβολιασμένοι είναι 1 προς 12, δηλαδή ένας εμβολιασμένος προς 12 ανεμβολίαστους. Όσον αφορά στους θανάτους, για κάθε 42 θανάτους ανεμβολίαστων αντιστοιχεί 1 θάνατος εμβολιασμένων. 

Τα νούμερα είναι τρομακτικά για να αμφισβητήσει κανείς την αξία των εμβολίων

Ο καθηγητής Τζανάκης υπογράμμισε ότι αν εμβολιαστεί το 80%-90% των ατόμων άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, οι πανδημικοί δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων θα είναι παρελθόν.

Τζανάκης: Αποκλιμάκωση στα κρούσματα

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι το μοντέλο του δείχνει αρκετά καλή αποκλιμάκωση στα κρούσματα. 
«Καταγράψαμε ήδη 600 κρούσματα λιγότερα την περασμένη εβδομάδα κατά μέσο όρο και θα καταγράψουμε ίσως 800 κρούσματα λιγότερα αυτή την εβδομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη. Άρα, θα σταθεροποιηθούμε σε αριθμούς μεταξύ 4.500- 6.000 κρουσμάτων όλες τις ημέρες» ανέφερε. 

Κορωνοϊός: «Οι νεκροί θα αυξάνονται ακόμα κι αν πέφτουν τα κρούσματα»

Οι θάνατοι ωστόσο θα πέσουν κάτω από τους 50 στις αρχές του έτους. Είναι ένας πανδημικός δείκτης που υποχωρεί με χρονοκαθυστέρηση σε σχέση με τα κρούσματα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι η Αττική δεν έχει «ξυπνήσει» σε αυτό το κύμα, καθώς με εξαίρεση τη Δυτική Αττική, είναι καλά εμβολιασμένη ή στα υψηλότερα σημεία της Ελλάδας και ειδικά οι ηλικιωμένοι που προσεγγίζουν το 82%.

Τζανάκης για εμβολιασμό παιδιών: «Δε θα άντεχα την πιθανότητα να αρρωστήσει το παιδί μου»

Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών, για τον οποίο ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα, ο καθηγητής σχολίασε ότι «αν ήμουν πατέρας δε θα άντεχα τη πιθανότητα να αρρωστήσει το παιδί μου». 

Όπως εξήγησε, σπανίως τα παιδιά, όταν νοσήσουν, επιβαρύνονται πολύ και δημιουργούν φλεγμονώδες σύνδρομο με εξαιρετικά άσχημη επιβάρυνση στα αγγεία και στο καρδιαγγειακό σύστημα τους. 

Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά 5 – 11 ετών

Πρόσθεσε δε ότι «αν κάποιοι γονείς φοβούνται να εμβολιάσουν το παιδί τους, να σκεφτούν ότι έχουν εμβολιάσει το παιδί από βρέφος με εμβόλια που είχαν ανάλογες ή και περισσότερες επιπλοκές, χωρίς να φοβούνται. Να απευθυνθούν στους παιδιάτρους, να μιλήσουν μαζί τους, να διασκεδάσουν τους φόβους και χωρίς φόβο και πάθος, να πάνε να τα εμβολιάσουν γιατί αφενός θα τα προστατεύσουν και αφετέρου θα προστατεύσουν την οικογένειά τους». 

Ο στρατός, τα σώματα ασφαλείας και ορισμένοι ευαίσθητοι εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα θα έπρεπε αυτοβούλως να επιβάλλουν υποχρεωτικότητα στους εαυτούς τους, κατέληξε ο καθηγητής Τζανάκης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top