Κορωνοϊός: Plan B με πιο σκληρά μέτρα στην εστίαση για τους ανεμβολίαστους

Αύξηση της τηλεργασίας και νέα μέτρα στις εκκλησίες στο τραπέζι των ειδικών

Όσα είπε ο κ. Σαρηγιάννης για τα νέα μέτρα και την πορεία της πανδημίας

Σε εφαρμογή μπήκαν από σήμερα τα νέα μέτρα για τον περαιτέρω περιορισμό της κινητικότητας των ανεμβολίαστων, ώστε να αναχαιτιστεί το τέταρτο κύμα κορωνοϊού, που σαρώνει και πιέζει κυβέρνηση και ειδικούς. 

Αυστρία: Lockdown για όλους από σήμερα - Εξοργισμένοι οι πολίτες

Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για τη λήψη ακόμα πιο σκληρών μέτρων, αν τα ήδη υφιστάμενα δεν έχουν τα αποτελέσματα που αναμένουν οι επιστήμονες.  Και μπορεί η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, να αποκλείει το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, ωστόσο οι ειδικοί δεν το βγάζουν από το τραπέζι, ως το ύστατο μέτρο, αν τα πράγματα γίνουν πολύ χειρότερα. 

Νέα μέτρα: Τι εξετάζεται αν δεν πάνε καλά τα πράγματα

Σύμφωνα με πληροφορίες αν οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες (θάνατοι, νοσηλείες, εισαγωγές) συνεχίσουν να επιδεινώνονται, τότε στο τραπέζι βρίσκεται η σκέψη να αποκλειστούν τελείως από την εστίαση οι ανεμβολίαστοι, δηλαδή να μην μπορούν να βρεθούν ούτε στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων με την επίδειξη rapid test. 

Κορωνοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη για 3.000 νεκρούς έως τα Χριστούγεννα

Δεν αποκλείεται, επίσης, όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, να υπάρξουν ακόμα πιο αυστηροί περιορισμοί για την είσοδο των πιστών στους ναούς. 

«Παράθυρο» για νέα μέτρα σε ανεμβολίαστους πριν τα Χριστούγεννα

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα για να μειωθεί ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας, αλλά και μέτρα στα σχολεία, όπου η διασπορά έχει αρχίσει να αυξάνεται. 

Γώγος: «Στη φαρέτρα μας και το lockdown»

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων αυστηρότερων μέτρων μίλησε ο παθολόγος - λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 FM, ξεκαθαρίζοντας πως το lockdown παραμένει στη φαρέτρα των επιστημόνων. 

Παγώνη: «Διπλή μάσκα και rapid test στα σούπερ μάρκετ»

«Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας», είπε, ωστόσο εκτιμά ότι δε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

«Πέρα των υγειονομικών μέτρων, το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους, τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η Πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα», τόνισε. 

Σε ισχύ το μερικό lockdown των ανεμβολίαστων – Ποια είναι τα νέα μέτρα

Όσο για το τι θα μπορούσε να γίνει για να αποφύγουμε το καθολικό «λουκέτο» στην οικονομική και κοινωνική ζωή, ο κ. Γώγος πρόκρινε να γίνουν πιο αυστηρά ακόμα τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι, αλλά και το σύστημα υγείας. 

Όπως είπε το κλειδί για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown είναι να τηρηθούν τα μέτρα που υπάρχουν και περιορίζουν τη διασπορά στους χώρους που γίνεται η μετάδοση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και η επιτήρηση. 

Κορωνοϊός: Μεγάλη η πίεση στο προσωπικό του ΕΣΥ – Λιποθύμησε νοσηλεύτρια

«Όλοι συζητάμε το θέμα των Χριστουγέννων, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τις γιορτές, έχει να κάνει και με την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την διασκέδαση. Αλλά έχουμε να σώσουμε κυρίως ανθρώπινες ζωές και τη λειτουργία των νοσοκομείων μας. Η πίεση εκεί που είναι μας οδηγεί στο να ληφθούν κάποια μέτρα. Υπάρχει η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, την οποία θεωρώ απαραίτητη, με οποιοδήποτε τρόπο, γιατρούς, εξοπλισμό, υποδομές, αλλά εν τω μεταξύ πρέπει να σπάσει η διασπορά στην κοινότητα», σημείωσε.

Αναφερόμενος τέλος στον υψηλό αριθμό θανάτων στη χώρα μας από κορωνοϊό, εξήγησε πως οφείλονται στον αριθμό των ανεμβολίαστων ανθρώπων και στο γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική και εμφανίζει σοβαρότερη νόσο. 

Σαρηγιάννης: «Ούτε σκέψη για χαλάρωση των μέτρων στις γιορτές»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση των μέτρων μέσα στις γιορτές. 

Κορωνοϊός: Πόσο βοηθάει τελικά η μάσκα στα μέσα μεταφοράς

«Θα πρέπει και στις γιορτές να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, η εκτίμηση για κορύφωση κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση στηρίζονται στην παραδοχή ότι τα μέτρα ισχύουν και τηρούνται συνεχώς μέχρι το τέλος της χρονιάς και περαιτέρω. Δεν σταματούν για τις γιορτές, να μπορούν όλοι να μπουν οπουδήποτε, κτλ.», εξήγησε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι υπάρχει διαφοροποίηση στον χρόνο κορύφωσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Σκληρό πρέσινγκ στους ανεμβολίαστους με το βλέμμα στα Χριστούγεννα

«Στη Θεσσαλονίκη είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση της κορύφωσης, την περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα που τρέχει. Το πρόβλημα είναι ότι ήδη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ η τάση για ανάγκη διασωλήνωσης θα συνεχίσει. Περιμένουμε να έχουμε τουλάχιστον 19 ακόμη από το σημείο που ήμασταν χτες μέχρι την κορύφωση των αναγκών στις ΜΕΘ, που θα είναι στις 6-7 Δεκεμβρίου. Πρέπει από σήμερα οι υπεύθυνοι των Υγειονομικών Περιφερειών να προσπαθούν να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη κατά 20 περίπου», εξήγησε και συνέχισε:

«Η εικόνα της Αθήνας θα γίνει χειρότερη στο άμεσο μέλλον. Στην Αθήνα θα χρειαστούμε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στα μέσα Δεκεμβρίου, θα χρειαστούμε 56 κλίνες ΜΕΘ ακόμη, όπως υπολογίζουμε. Είναι σημαντικό και το υπουργείο Υγείας και η αντίστοιχη ΥΠΕ να αυξήσουν τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών». 

Επιστρέφει ο εφιάλτης των lockdown - Ποια μέτρα έχει πάρει η Ευρώπη

Ως προς τα κρούσματα, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, στην Αθήνα ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος θα φτάσει στην κορύφωση στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, γύρω στα 2.300 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη θα φτάσει ως τα 1.180 περίπου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top