Στέλιος Κερασίδης: Μία 9χρονη μουσική ιδιοφυία που μαγεύει με τις νότες του

Το παιδί-θαύμα περιγράφει στο star.gr πώς γεννήθηκε η αγάπη για τη μουσική

Όλα όσα είπε ο 9χρονος σολίστ του πιάνου και συνθέτης Στέλιος Κερασίδης

Γεννήθηκε το 2012, είναι μόλις εννέα ετών και η δεξιοτεχνία του στο πιάνο έχει ήδη αναγνωριστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Στέλιος Κερασίδης, το 2017 υπήρξε ο μικρότερος σε ηλικία πιανίστας που κέρδισε, με την υψηλότερη βαθμολογία 100/100, τον ιστορικό διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν (Χορωδία Ορχήστρα Νέων), συνεχίζοντας έκτοτε να κάνει συλλογή από βραβεία και επαίνους εντός και εκτός συνόρων. 

Όταν δε βρίσκεται μπροστά από το πιάνο, είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα της ηλικίας του. Ένα σκανταλιάρικο αγόρι που διψά για δράση. 

Ο Στέλιος Κερασίδης, συνέθεσε το «Βαλς της απομόνωσης» κατά τη διάρκεια της καραντίνας με σκοπό να δώσει κουράγιο και
δύναμη στους ανθρώπους που υπέφεραν από την πανδημία. Η σελίδα του στο FB μετρά σήμερα περισσότερους από 22.000 followers

Μόλις προχθές, ο μικρός Στέλιος μάγεψε με τις νότες του το Ηρώδειο, συμπράττοντας ως σολίστ με μία από τις σπουδαιότερες ορχήστρες της Ευρώπης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι.

«Ήταν φανταστικά. Θα θυμάμαι πάντα την ώρα πριν βγω στο Ηρώδειο. Είχα λίγη αγωνία, αλλά είχα πολύ ενθουσιασμό. Μετά ο κόσμος χειροκροτούσε τόσο δυνατά. Ήταν πολύ χαρούμενος, ήταν τρομερή η ενέργειά του. Σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν, αυτό το λένε stand ovation», είπε περιγράφοντας την εμπειρία του στο star.gr.

Ο Στέλιος Κερασίδης στο Ηρώδειο

Το παιδί θαύμα μάγεψε με τις νότες του το Ηρώδειο  (Φωτ. NDP)

«Ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 2 ετών»

Ο Στέλιος γεννήθηκε σε ένα σπίτι πλημμυρισμένο από νότες, αφού ο πατέρας του και δάσκαλός του, Φώτης Κερασίδης, είναι και ο ίδιος μουσικός και σολίστ του πιάνου.

Βαδίζοντας ανάμεσα στα ερείπια του αρχαίου οικισμού του 6ου πΧ αιώνα, του Ραμνούντα, ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, ο Στελιος παρουσιάζει τη νέα του σύνθεση «Το βαλς της Αναγέννησης»

«Από όταν γεννήθηκα είχαμε ένα πιάνο στο σπίτι και πατούσα τα πλήκτρα. Όταν έφτασα 2 ετών ο πατέρας μου, μού έμαθε λίγα μικρά κομματάκια και μετά λίγο μεγαλύτερα και δυσκολότερα» είπε, εξηγώντας πώς προέκυψε σταδιακά η αγάπη για τη μουσική και το πιάνο.

Όπως σημείωσε, μέσα από τη μουσική του νιώθει ότι προσφέρει στον κόσμο χαρά, ευχαρίστηση, αγάπη, αλλά και συγκίνηση. 

Ρομποτικός αντίχειρας: «Λύνει» τα χέρια στους πιανίστες

«Στόχος είναι οι εμφανίσεις του να περνούν ένα κοινωνικό μήνυμα»

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Στέλιος Κερασίδης θα παίξει τη μουσική του για καλό σκοπό στο Μαραθώνα, στο αθλητικό κέντρο Παναγιώτης Χαμηλοθοδωρής.

«Είναι για ένα παιδί που χάθηκε στη φωτιά στο Μάτι. Ήταν μπασκετμπολίστας και θα σηκώσουν τη φανέλα του ψηλά στο γήπεδο που φέρει το όνομα του. Θα σβήσουν τα φώτα, θα βάλουν ένα πιάνο στο κέντρο και θα παίξει για τη μνήμη του», εξήγησε ο πατέρας του Στέλιου, Φώτης Κερασίδης.

Ο Στέλιος Κερασίδης υποκλίνεται στους θεατές στο Ηρώδειο 

Κέρδισε με τη μουσική του το χειροκρότημα στο Ηρώδειο. Ο νεότερος σολίστ με τον γηραιότερο μαέστρο (89 ετών) που έπαιξαν ποτέ στο Ηρώδειο, σε μια σύμπραξη που έγραψε ιστορία (φωτ. NDP)

Όπως πρόσθεσε, στόχος της οικογένειας είναι γενικά οι εμφανίσεις που κάνει να έχουν ένα κοινωνικό μήνυμα και μία ταυτότητα. 

«Όπου εμφανίζεται και όπου παίζει, κυνηγάμε να έχει ένα νόημα η εμφάνιση, μία ταυτότητα, ένα κοινωνικό μήνυμα, γιατί είναι παιδάκι ακόμη και θέλουμε να αποτελεί ένα θετικό πρότυπο. Να μην παίζει απλά για να τον χειροκροτήσουν, αλλά να μαθαίνει να βάζει τη μουσική και τις συνθέσεις του στο κοινωνικό σύνολο προκειμένου να προσφέρει ή να δώσει λίγη χαρά...», συμπλήρωσε.

Ένα πιάνο φτιαγμένο από χαρτί

Η κοινή εμφάνιση με την Άννα Βίσση 

Στις 18 Σεπτεμβρίου ο Στέλιος Κερασίδης θα εμφανιστεί στη σκηνή μαζί με την Άννα Βίσση στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας.

«Η Άννα με αγαπάει πάρα πολύ. Θα ξεφύγουμε λίγο από τα κλασικά κομμάτια και πιστεύω θα αρέσει στον κόσμο. Και εγώ γουστάρω πολύ», σημείωσε με τον παιδικό αυθορμητισμό του, μην μπορώντας να κρύψει τη χαρά και την προσμονή του για αυτή τη συνεργασία.

Τον Μάρτιο του 2020 ο Στέλιος κέρδισε το «Public Choice Award» με τη ψήφο του κοινού στο σημαντικό διαγωνισμό Carmel Klavier Europe του Λονδίνου που διεξήχθη διαδικτυακά λόγο των εξελίξεων του κορωνοϊού.

«Θα πούμε τον “Δρόμο” της Άννα Βίσση, ένα λίγο πιο παλιό κομμάτι του Νίκου Καρβέλα και ένα δικό μου, το “Βαλς της Αναγέννησης”, στο οποίο έχω βάλει και λόγια», αποκάλυψε. 

Η Νατάσσα Μποφίλιου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Λίγα λόγια από το εντυπωσιακό βιογραφικού του Στέλιου

Στα 9 του μόλις χρόνια, ο Στέλιος Κερασίδης έχει συμπληρώσει στο βιογραφικό του πράγματα που θα ζήλευαν καταξιωμένοι μουσικοί. Το 2018 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Grand Prize Virtuoso και έδωσε ρεσιτάλ στο ιστορικό Musikverein της Βιέννης. Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το «Special Youth Prize» στον παγκόσμιο διαγωνισμό De Bach au Jazz, ενώ παράλληλα έγινε ο νεότερος Έλληνας μουσικός που έπαιξε στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Τον Απρίλιο του 2019 έδωσε ρεσιτάλ στο φημισμένο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top