Μετάλλαξη Έψιλον: «Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντί της»

Ο καθ. Κόκοτος εξηγεί στο star.gr πώς θα αποφύγουμε νέες μεταλλάξεις

Όλα όσα είπε ο Γιώργος Κόκοτος, καθ. Οργανικής Χημείας και Φαρμακοχημείας στο ΕΚΠΑ

Φως στον μηχανισμό με τον οποίο μεταλλάξεις του κορωνοϊού μπορούν να γίνουν πιο ανθεκτικές στα υπάρχοντα εμβόλια, φέρνουν πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα Αμερικανών επιστημόνων. Μία από αυτές τις μεταλλάξεις είναι και η μετάλλαξη Έψιλον, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά προς το τέλος του 2020 στην Καλιφόρνια.

Μιλώντας στο star.gr o Γιώργος Κόκοτος, καθ. Οργανικής Χημείας και Φαρμακοχημείας στο ΕΚΠΑ εξήγησε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της Έψιλον, είναι ότι τρία αμινοξέα της πρωτεΐνης ακίδας έχουν αντικατασταθεί από άλλα αμινοξέα, δημιούργώντας μία σημαντική μεταβολή στη μορφή, το σχήμα και τον χώρο της πρωτεΐνης.

Μετάλλαξη Δέλτα: «Εκτοξεύθηκαν» τα κρούσματα στη χώρα - 466 οι μολύνσεις

«Αυτό έχει ως κύριο αποτέλεσμα να ελαττώνεται η αναγνώριση που κάνουν τα αντισώματα, τα οποία προκύπτουν είτε από τον εμβολιασμό, είτε μετά από τη νόσηση στον ανθρώπινο οργανισμό» είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτό ισχύει και για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί έναντι του κορωνοϊού (φωτογραφία eurokinissi)

«Δηλαδή ενώ έχουμε αντισώματα ή παράγονται αντισώματα, αυτά έχουν ελαττωμένη αποτελεσματικότητα έναντι αυτών των μεταλλάξεων (Δέλτα και Έψιλον)», εξήγησε.

HΠΑ - Προειδοποίηση CDC: «Έρχεται η πανδημία των ανεμβολίαστων»

Μεάλλαξη Έψιλον: «Δεν είναι αποτελεσματική η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα»

Την ίδια ώρα, ο κ. Κόκοτος πρόσθεσε ότι μερικά από τα μονοκλωνικά αντισώματα, που είναι εγκεκριμένα ως φάρμακα και χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δεν είναι ικανά να ανταποκριθούν στις μεταλλάξεις Έψιλον και Δέλτα. 

«Δηλαδή μερικά από τα εγκεκριμένα φάρμακα που έχουμε, δε δουλεύουν αποτελεσματικά στην περίπτωση αυτών των μεταλλάξεων», εξήγησε.

Σε κάθε περίπτωση, η μετάλλαξη Έψιλον σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεδομένου ότι οι έρευνες είναι σε εξέλιξη ακόμη, φαίνεται να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τη μετάλλαξη Β, όχι όμως και από τη Δέλτα. 

Υγειονομικός πραγματοποιεί rapid test για τον κορωνοϊό σε ένα κύριο

Συνεχίζονται τα rapid test για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε όλη την επικράτεια (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

«Ούτε αν είναι πιο θανατηφόρα το γνωρίζουμε ακριβώς, όπως δεν μπορούμε να το πούμε αυτό ούτε και για τη Δέλτα. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα που παράγονται με την πάροδο του χρόνου», συμπλήρωσε.

Oι πέντε χώρες της Ευρώπης με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού

«Δεν ανησυχεί η Ευρώπη για την ώρα με τη μετάλλαξη Έψιλον»

Σύμφωνα με τον κ. Κόκοτο, το ευχάριστο είναι ότι μέχρι στιγμής, η μετάλλαξη Έψιλον έχει περιοριστεί στην Αμερική, ενώ ελάχιστα είναι τα κρούσματα στις χώρες της Ευρώπης. 

Τα κρούσματα της μετάλλαξης Έψιλον στην Αμερική μπορεί να φτάνουν και τις 50.000, είναι όμως πολύ περιορισμένα σε άλλες χώρες. 

Όπως πρόσθεσε, η Έψιλον, αν και έχει εμφανιστεί σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στη γειτονική Τουρκία, έχει για την ώρα πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων.

«Προς το παρόν την Ευρώπη δεν την ανησυχεί, ποτέ όμως δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πώς θα γίνει η διασπορά ή αν εμφανιστεί κάποια άλλη νέα μετάλλαξη», είπε.

Στις «περιοχές κινδύνου» η Ελλάδα για τη Γερμανία

«Πώς θα μειώσουμε την πιθανότητα νέων μεταλλάξεων»

Σύμφωνα με τον κ. Κόκοτο, ο μαζικός εμβολιασμός είναι το κύριο όπλο που έχει η ανθρωπότητα απέναντι στην πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεων. 

«Όσο μειώνεται η διασπορά του κορωνοιού, τόσο μειώνεται το ρίσκο για να εμφανιστούν καινούργιες μεταλλάξεις και αυτός είναι ένας από τους στόχους του μαζικού εμβολιασμού. Μειώνουμε τα κρούσματα, μειώνουμε τη διασπορά και μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεων. Αυτό είναι ένα κέρδος από τα εμβόλια», σημείωσε.

Κορωνοϊός: «Τα εμβόλια του κορωνοϊού δεν περιέχουν εμβρυϊκά κύτταρα»

Πρόσθεσε δε, ότι ένα ίσως όχι προηγμένο, αλλά επίσης αποτελεσματικό όπλο για τη μείωση οποιασδήποτε διασποράς, είναι η χρήση της μάσκας και κυρίως στους εσωτερικούς χώρους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top