Εμβόλιο κορωνοϊού: Διευκρινίσεις για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα

Οι οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου φτάνουν στην Ελλάδα/ Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων Star 29/12/20

Με την έναρξη των εμβολιασμών κατά του covid-19 σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, πολλά ερωτήματα έχουν έρθει στο προσκήνιο από ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, αλλά έχουν ένα πιο ιδιαίτερο ιατρικό ιστορικό.

Σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, μερικοί άνθρωποι με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους αν νοσήσουν με covid-19.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρική Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) προσφέρουν παρακάτω μια σύνοψη των οδηγιών του αμερικανικού κέντρου σχετικά με τον εμβολιασμό των ατόμων με ιδιαίτερα υποκείμενα νοσήματα. 

AstraZeneca: Έχουν σταλεί πλήρη δεδομένα στον ΕΜΑ για έγκριση του εμβολίου

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί το γεγονός ότι όλα τα εμβόλια βασισμένα σε Mrna μπορούν να χορηγηθούν και στους υποκείμενα νοσούντες, εφόσον δεν έχουν παρουσιάσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε οποιοδήποτε συστατικό των εμβολίων.

Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Ασθενείς με λοίμωξη HIV ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω άλλων νοσημάτων ή φαρμακευτικής αγωγής μπορούν να προχωρήσουν άφοβα στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2. Ασθενείς με HIV συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν τα σχετικά αποτελέσματα των υπο-μελετών. Παράλληλα, οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ίσως το εμβόλιο να μην μπορέσει να έχει το ίδιο ποσοστό αποτελεσματικότητας σε εκείνους, καθώς επίσης ότι θα πρέπει να συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας έναντι της μετάδοσης της COVID-19.

Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

Οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA, καθώς και αυτή η κατηγορία ανθρώπων συμπεριελήφθηκε στις τρέχουσες κλινικές μελέτες. 

Ασθενείς με ατομικό ιστορικό Guillain-Barre

Οι ασθενείς με ατομικό ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barre μπορούν να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA. Παρ’ όλ αυτά, δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά συνδρόμου Guillain-Barre μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν εμβόλιο mRNA έναντι του SARS-CoV-2 στις κλινικές μελέτες.

Φόβοι ότι κάποιοι θα πληρώσουν αδρά για να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Ασθενείς με ατομικό ιστορικό παράλυσης τύπου Bell

Περιπτώσεις παράλυσης τύπου Bell αναφέρθηκαν σε εθελοντές που έλαβαν εμβόλιο mRNA έναντι του SARS-CoV-2 στις κλινικές μελέτες. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα εάν το εμβόλιο ήταν υπαίτιο για τα περιστατικά, και ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να αποκλειστούν αυτοί οι ασθενείς από τον εμβολιασμό.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ υπενθυμίζει ότι ακόμα και μετά τον εμβολιασμό είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας έναντι της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινωνία, και πιο συγκεκριμένα η μάσκα προσώπου, η τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον 2 μέτρων, η αποφυγή του συγχρωτισμού, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα ή εναλλακτικά η χρήση αντισηπτικών με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη, καθώς και τα εξειδικευμένα μέτρα στους χώρους εργασίας και σε περίπτωση επαφής με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top