Αστέρι της Βηθλεέμ: «Μαγικές» εικόνες και βίντεο από το σπάνιο φαινόμενο

Ο πλανήτης χθες είχε στραμμένο το βλέμμα στον ουρανό

Δείτε στο βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το ρεπορτάζ για το «Αστέρι της Βηθλεέμ».

Ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του μετά από 800 χρόνια στον ουρανό το απόγευμα της Δευτέρας. Στη χώρα μας το φαινόμενο ήταν ορατό μέχρι τις 19:30.

Συγκεκριμένα, οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα, ο Δίας και ο Κρόνος, σε ένα ουράνιο φαινόμενο που ονομάζεται «Σύνοδος», ήρθαν τόσο κοντά, σε απόσταση όσο το πάχος ενός... νυχιού. Έμοιαζαν έτσι με ένα μεγάλο αστέρι, αυτό που επί αιώνες και όποτε επαναλαμβάνεται το φαινόμενο, έχει απασχολήσει θεολόγους και αστρονόμους, σχετικά με το αν θα μπορούσε να είναι το Άστρο της Βηθλεέμ.

Ωστόσο, δε στάθηκαν όλοι οι Έλληνες τυχεροί, καθώς ο καιρός και τα σύννεφα δεν ευνόησαν κάποιους για να το απολαύσουν. 

Το «​Αστέρι της Βηθλεέμ»: Θα το δούμε σήμερα στον ουρανό;

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών παρείχε ζωντανή εικόνα του «Αστεριού της Βηθλεέμ» μέσω του ιστορικού τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας. 

Όσα μετέδωσε χθες το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το ουράνιο φαινόμενο που είδαμε χθες

Εντυπωσιακές εικόνες του σπάνιου ουράνιου φαινομένου από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Video Reuters

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, στις 12:02 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος βρέθηκε στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ξεκινώντας έτσι τυπικά ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο.

Φέτος το χειμερινό ηλιοστάσιο συνέπεσε για πρώτη φορά τόσο με ένα τρομερά σπάνιο «πάντρεμα» των πλανητικών γιγάντων Δία και Κρόνου στον ουρανό της Γης, όσο και με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων.

Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

αστέρι Βηθλεέμ

Όλος ο πλανήτης το βράδυ της Δευτέρας είχε στραμμένο το βλέμμα του στον ουρανό. AP Images

Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», εωσότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δε συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.

 

Σπάνιο ουράνιο «πάντρεμα»

Στις 21 Δεκεμβρίου, τη μέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, οι μεγάλοι πλανήτες Δίας και Κρόνος πλησίασαν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο, που φάνηκαν σχεδόν να αγγίζονται και να «φιλιούνται», μοιάζοντας με διπλό πλανήτη, σύμφωνα με τη NASA.

Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, που ονομάσθηκε και «Μεγάλη Σύζευξη», ήταν η πρώτη φορά που θα συμβεί στο γήινο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες. Στην πραγματικότητα βέβαια ο Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δία, ο οποίος θα απέχει 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top