Αστεροειδής όσο ένα μικρό λεωφορείο θα περάσει... ξυστά από τη Γη

Τι είπε στο star.gr αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Τι είπε o Ευάγγελος Κολοκοτρώνης, αστρονόμος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε πριν από λίγες μόνο ημέρες, θα περάσει την Πέμπτη 24/09 σε μία απόσταση περίπου 27.000 km από την επιφάνεια της Γης, πιο κοντά δηλαδή από όπου έχουμε τοποθετήσει τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους μας. 

«Η απόσταση είναι ίση με 2,1 φορές τη διάμετρο της Γης. Δεν είναι ούτε μικρή, αλλά ούτε και μεγάλη. Θα έλεγα λοιπόν να μην φοβάται ο κόσμος διότι η NASA έχει θέσει μηδενική επικινδυνότητα, άρα είμαστε ΟΚ», είπε στο star.gr o Ευάγγελος Κολοκοτρώνης αστρονόμος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η NASA προειδοποιεί: Αστεροειδής θα προκαλέσει το τέλος του κόσμου

Ο αστεροειδής βαφτίστηκε «2020 SW», ενώ όπως εξήγησε ο ίδιος το όνομά του αφορά απλά σε ένα κωδικό που σχετίζεται με τον κατάλογο που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τη NASA, ο αστεροειδής κινείται με ταχύτητα περίπου 8 χλμ το δευτερόλεπτο και έχει μέγεθος από πέντε έως δέκα μέτρα. 

Φανταστείτε τον αστεροειδή «2020 SW» σαν ένα μικρό λεωφορειάκι.

Τι είναι ο αστεροειδής 

Εξηγώντας τι είναι ένας αστεροειδής, ο κ. Κολοκοτρώνης είπε ότι πρόκειται για ένα βραχώδες σώμα, από τα εκατομμύρια που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα.

«Ουσιαστικά είναι ένας βράχος, που συναντάται κυρίως σε περιοχές πέραν του πλανήτη Άρη, αλλά κάποιες φορές μπορεί να έλκεται από τη βαρύτητα της Γης, του Ήλιου ή της Σελήνης, οπότε έρχεται στα μέρη μας», σημείωσε.

NASA: Έτσι είναι ο ήλιος - Ο άνθρωπος πιο κοντά από ποτέ

Όπως ανέφερε, ο αστεροειδής δεν θα είναι ορατός από κανένα μέρος της Ελλάδας, καθώς θα περάσει από τη χώρα μας το μεσημέρι γύρω στις 13:00 με 14:00, ενώ λόγω του μικρού του μεγέθους θα είναι δύσκολο να τον δει κάποιος ακόμη και στις περιοχές του πλανήτη που θα είναι νύχτα εκείνη την ώρα, καθώς θα πρέπει να διαθέτει ένα ισχυρό τηλεσκόπιο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αστεροειδείς που μπορεί να ξεκινούν από μερικά εκατοστά και να φτάνουν ακόμη και τα 1.000 km. 

«Πέραν αυτού του μεγέθους δεν λέγονται πλέον αστεροειδείς, αλλά νάνοι πλανήτες ή πλανήτες», είπε.

ΝΑSA: Γεωχημική μελέτη «δείχνει» πού θα μπορούσε να φιλοξενηθεί ζωή

«Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο»

Αν και ο «2020 SW» δεν αναμένεται να μπει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, όπως εξήγησε ο κ. Κολοκοτρώνης η πτώση ενός αστεροειδή στη Γη είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο.

«Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι πέφτουν από το ηλιακό σύστημα στον πλανήτη Γη περίπου 40.000 τόνοι υπό τη μορφή σκόνης ή πιο μεγάλου σώματος», σημείωσε.

Nasa: Βρήκαν εξωπλανήτη ίδιο με τη Γη σε απόσταση 300 ετών φωτός

Όπως συμπλήρωσε, καθώς αστεροειδείς περνούν κάθε μήνα από τη «γειτονιά» μας, το θέμα είναι αν υπάρχουν τα κατάλληλα όργανα και τηλεσκόπια για να τους παρατηρήσουμε.

«Μία τέτοια παρατήρηση δεν ολοκληρώνεται μέσα σε μία ώρα, χρειάζονται αρκετές ημέρες και εβδομάδες, ώστε να καθοριστεί πλήρως η τροχιά και η πορεία τους, ενώ πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top